Huur opzeggen

Als u uw woning niet langer wilt huren, zegt u de huur op. Dat kan onder andere met het formulier op deze website. U kunt zelf kiezen op welke dag u de huur wilt beëindigen. Het moet wel altijd een werkdag zijn. Wanneer wij uw opzegging hebben ontvangen, krijgt u een bevestiging per brief. Hierin staat wat u moet doen als u uw huurwoning verlaat.

Wanneer opzeggen?

U kunt zelf kiezen op welke dag u de huur wilt beëindigen. Het moet wel altijd een werkdag zijn. De opzegtermijn is minimaal één maand. Zegt u bijvoorbeeld op 10 januari de huur op, dan moet u in elk geval nog tot en met 10 februari huur betalen. Eerder opzeggen mag natuurlijk ook, maar de termijn blijft minimaal één maand. Na het invullen en versturen van het Formulier huur opzeggen is de opzegging definitief.

Hoe opzeggen

U kunt eenvoudig online opzeggen met het formulier Huuropzegging .
Zelf een brief of een e-mail sturen kan ook. Geef dan duidelijk aan:

  • uw naam en adres,
  • per wanneer u de huur opzegt,
  • waarom u de huur opzegt*,
  • uw correspondentieadres of uw nieuwe woonadres,
  • een telefoonnummer waarop u dagelijks bereikbaar bent.

* als u de huur opzegt in verband met overlijden, dan moet u een kopie van de overlijdensakte meesturen.

Houd rekening met de verwerkingstijd die Post NL nodig heeft. Als wij uw brief te laat ontvangen, schuift de einddatum op. Wanneer wij uw opzegging hebben ontvangen, krijgt u een bevestiging per brief. Hierin staat de definitieve datum waarop de huur eindigt en wat u moet doen als u uw huurwoning verlaat.

Achterlaten van de woning of kamer

Als u de huur van uw woning opzegt, maken we een afspraak met u voor de controle van uw woning. Een medewerker van Lefier komt bij u langs en spreekt met u af hoe u de woning achterlaat. Daarna komen we opnieuw langs om te controleren of de afspraken zijn uitgevoerd.

Bij achterlaten woning leest u hoe u uw woning moet achterlaten.

Huurt u een kamer? Dan komen we in veel gevallen niet langs voor een controle. We hebben wel een aantal regels opgesteld. Deze regels vindt u bij achterlaten woning .

Nieuwe huurder

Als de nieuwe huurder bekend is voordat u de woning verlaat, dan geven wij uw telefoonnummer aan de nieuwe huurder. Deze maakt dan zelf een afspraak met u om de woning te bekijken. Wilt u de nieuwe huurder iets over laten nemen? Dan kunt u dit met hem afspreken. De overname moet wel geregeld zijn voor u de woning definitief verlaat, anders moet u deze goederen verwijderen.

Sleutels inleveren

In de bevestigingsbrief leest u waar en wanneer u uw sleutels moet inleveren. Komt er een medewerker van Lefier langs voor een eindcontrole van de woning? Dan kunt u de sleutels afgeven aan deze medewerker. Vind er geen controle plaats? Dan moet u de sleutels uiterlijk op de laatste dag voor 12.00 uur inleveren op het kantoor in uw regio.

Afrekening servicekosten

Wij sturen u jaarlijks rond 1 juli de afrekening van de servicekosten. Dit kan betekenen dat u (ruim) nadat u verhuisd bent, nog een afrekening krijgt van Lefier. Deze gaat over de periode toen u nog in uw woning of kamer woonde. De rekening moet u dan alsnog betalen. Daarom is het belangrijk dat u uw nieuwe adres aan ons doorgeeft.

Andere zaken regelen

Denk ook aan de andere zaken die u moet regelen als u de huur opzegt. Bijvoorbeeld aan het opzeggen van gas en licht, verhuisberichten en verzekeringen. Op de pagina verhuizen vindt u tips over wat er bij een verhuizing komt kijken.

Lefier staat voor wonen

Jong en oud. Studerend, werkend en werkzoekend. Kerngezond en met beperkingen. Iedereen heeft recht op een plek om ‘thuis’ te noemen. Goed wonen betaalbaar maken en houden, daar zetten wij ons elke dag voor in. Dat doen we samen met onze huurders en gemeenten.