Overlast

Wij vinden het belangrijk dat u in een prettige woonomgeving woont. Toch kan het gebeuren dat u overlast ervaart in uw buurt of woning. In zo’n geval kunt u dit bij Lefier melden. Wij proberen dan samen een oplossing te vinden.

Wat is overlast?

Overlast kan verschillende oorzaken hebben. U heeft bijvoorbeeld overlast van uw buren. Of van opgestapeld huisvuil in uw buurt. Wat u hier tegen kunt doen, verschilt per situatie.

Burenoverlast

Harde geluiden, ruzies, huisvuil: het is vervelend als u last heeft van uw buren. U kunt ook zelf wat doen tegen burenoverlast. Probeer altijd eerst in een gesprek de problemen op te lossen voordat u hulp inschakelt. Op de pagina In gesprek met uw buren vindt u informatie en adviezen hierover. Eventueel kunt u buurtbemiddeling inschakelen.

Melden bij Lefier

U heeft gepraat met uw buren, andere buren ingeschakeld? Maar nog steeds is er overlast? Geef dan uw melding door aan Lefier. Na ontvangst zorgen we dat uw melding bij de juiste persoon terecht komt. Daarna nemen wij contact met u op. Samen zoeken wij dan naar een oplossing.

Hoe kunt u uw melding doorgeven?

Wat te doen als er hennep wordt geteeld?

Heeft u duidelijke aanwijzingen dat bij u in de buurt hennep wordt geteeld, informeer dan de politie (0900 – 8844). U kunt ook de landelijke tiplijn Meld Misdaad Anoniem bellen (0800 - 0700). Het telen van hennep is illegaal en zorgt vaak voor onveilige situaties. Van huurders die een kwekerij in de woning hebben, wordt de huur opgezegd.

Woonfraude

Wordt een woning niet gebruikt om in te wonen, maar voor iets anders? Dat noemen we woonfraude. Bijvoorbeeld:

  • De huurder verhuurt de woning onder aan iemand anders.
  • De woning wordt gebruikt om spullen op te slaan.
  • De woning wordt gebruikt als bedrijf.
  • De huurder geeft de woning door aan iemand anders, bijvoorbeeld vrienden of familie.
  • Er wordt hennep geteeld in de woning.
  • De woning wordt gebruikt voor prostitutie.

Heeft u uw buren al een tijdje niet gezien of vermoedt u dat er andere mensen een woning bewonen? Dan kan er sprake zijn van woonfraude. Woonfraude mag niet. Het zorgt voor een oneerlijke toewijzing van woningen.

Heeft u vermoeden van woonfraude, dan kunt u dit bij ons melden. Wij gaan vertrouwelijk om met uw melding. U kunt hiervoor het formulier Overlast melden gebruiken.

Tot slot

Elke overlastsituatie is weer anders. Wat er ook aan de hand is, praat er met elkaar en met Lefier over. U huurt van ons en wij willen graag het wonen voor u zo prettig mogelijk maken en houden. Dat kunnen we niet alleen, dat doen we samen!

Lefier staat voor wonen

Jong en oud. Studerend, werkend en werkzoekend. Kerngezond en met beperkingen. Iedereen heeft recht op een plek om ‘thuis’ te noemen. Goed wonen betaalbaar maken en houden, daar zetten wij ons elke dag voor in. Dat doen we samen met onze huurders en gemeenten.