Kamers

Rooms

>>Click here for information in ENGLISH.
  

Op deze pagina lees je alles over het vinden van een kamer in Groningen en hoe je je bij Lefier kunt inschrijven voor een kamer. In andere gemeenten verhuurt Lefier geen kamers.

Wanneer en hoe kan ik me inschrijven?

Als je een kamer zoekt kun je je bij Lefier inschrijven als kamerzoekende . Ook als werkende jongere kun je je inschrijven voor een kamer. De minimum leeftijd voor inschrijving is 16 jaar. Ben je 16, dan mag je je alvast inschrijven om wachttijd op te bouwen. De inschrijving kost eenmalig € 30,-. Zodra je 17 jaar oud bent, kun je met toestemming van je ouders of voogd een huurcontract afsluiten. Je komt in aanmerking voor een kamer als je jonger bent dan 30 jaar. Ben je 30 jaar of ouder, dan kun je niet meer reageren op kamers. Wanneer je in aanmerking wilt komen voor een woning in Groningen, dan kan je je inschrijven bij WoningNet.

Wachttijd

Voor de kamers kan er een wachttijd zijn, vooral in juli, augustus en september. Er komen dan veel nieuwe studenten naar de stad. We hebben echter ook kamers die direct beschikbaar zijn.

Geldigheid inschrijving

Je inschrijving vervalt als je een kamer hebt geaccepteerd of als je vier keer een kamer hebt geweigerd. De inschrijving van mensen die zich vanwege een 'voordracht' inschrijven, vervalt op het moment dat ze de kamer waar ze worden voorgedragen accepteren.

Maximaal inkomen

Lefier wijst alleen kamers toe aan mensen met een inkomen lager dan € 36.165,- (prijspeil 2017). Heb je een hoger inkomen, dan kom je niet in aanmerking voor een kamer.

Kameraanbod op de website

Kamers in jongerenflats en grotere panden bieden we aan via de website. Sta je bij ons ingeschreven? Dan kan je op aangeboden kamers reageren. Klik hier voor het actuele kameraanbod .

Voorwaarden:

  • Van alle reacties die aan de voorwaarden voldoen, krijgt degene die het langst bij Lefier staat ingeschreven de kamer aangeboden.
  • Heb je gereageerd en kom je in aanmerking voor een kamer, dan ontvang je een e-mail of sms van ons. Geef je juiste e-mailadres door, zodat je geen aanbieding mist.
  • Als we een kamer aanbieden, dan wordt deze 3 tot 5 werkdagen voor je gereserveerd. Binnen deze 3 tot 5 werkdagen heb je de mogelijkheid om de kamer te bezichtigen. Krijgen wij binnen deze tijd geen reactie, dan bieden we de kamer aan een volgende kandidaat aan.
  • Je kunt maximaal 4 aanbiedingen krijgen. Na vier aanbiedingen wordt je uitgeschreven. Reageer alleen op kamers waar je echt belangstelling voor hebt. Zo loop je niet de kans om uitgeschreven te worden. Na uitschrijving is een nieuwe inschrijving nodig en bouw je opnieuw wachttijd op om op kamers te kunnen reageren.
  • Nadat je een kamer geaccepteerd hebt, wordt je uitgeschreven bij Lefier. Om in aanmerking te komen voor een andere kamer kun je je opnieuw inschrijven. Je bouwt dan weer opnieuw wachttijd op.
  • Voor sommige kamers gelden speciale toewijzingsregels. Onderaan deze pagina vind je daarvan een overzicht.

Voordracht door bewoners

In sommige panden kunnen bewoners zelf kandidaten voordragen voor een kamer. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de meeste jongereneenheden waarbij je met twee personen achter één voordeur woont. De huisgenoot is in dit geval zo bepalend voor het woonplezier, dat de achterblijvende huurder zelf een medebewoner mag zoeken. Ook in huizen met drie kamers of meer, of in de panden die zijn aangesloten bij een studentenvereniging mogen bewoners vaak zelf een nieuwe medebewoner voordragen. Hier zijn enkele voorwaarden aan verbonden.

Intern aanbieden zelfstandige kamers

In panden met zowel zelfstandige als onzelfstandige kamers, bieden wij vrijgekomen zelfstandige kamers (met eigen voorzieningen) vaak intern aan. Wij versturen dan een brief naar alle huurders van dit pand. Zo bieden wij onze huurders de kans om door te schuiven naar een mooiere kamer en ‘wooncarrière’ te maken. Lees de spelregels voor intern doorschuiven .

Geen tijd voor het bekijken en accepteren van een kamer?

Heb je een aanbieding maar kun je zelf de kamer niet bezichtigen? Dan mag iemand anders, namens jou, de kamer bekijken en je huurcontract ondertekenen. Je moet deze persoon dan officieel machtigen om jouw zaken te regelen. Je kunt hiervoor het fomulier 'Machting zaken waarnemen' gebruiken, je vindt dit onderaan deze pagina. Sluit ook een kopie van jouw identiteitsbewijs bij. De gemachtigde moet het formulier aan ons geven en zich legitimeren als hij/zij voor een bezichtiging de sleutels van een kamer ophaalt.

Lefier staat voor wonen

Jong en oud. Studerend, werkend en werkzoekend. Kerngezond en met beperkingen. Iedereen heeft recht op een plek om ‘thuis’ te noemen. Goed wonen betaalbaar maken en houden, daar zetten wij ons elke dag voor in. Dat doen we samen met onze huurders en gemeenten.