Warmtewet

Vanaf 1 juli 2019 is de Warmtewet niet meer van toepassing op warmteleveranciers die ook verhuurder (woningcorporatie) zijn. Graag informeren wij u over de aanpassing van de wet.

Wat is de Warmtewet?

Het doel van de Warmtewet is het beschermen van consumenten tegen hoge prijzen van de leverancier van collectieve warmte, zoals bijvoorbeeld blok- of stadsverwarming. Door de invoering van de wet in 2014 werden verhuurders met collectieve verwarmingsinstallaties ineens ook leverancier van warmte. Ze werden verplicht met hun huurders een warmteleveringsovereenkomst te sluiten.

Waarom vervalt de Warmtewet nu voor woningcorporaties?

De wet hield geen rekening met het huurrecht en zorgde voor administratieve rompslomp en onduidelijkheid. De woningcorporaties hebben zich er voor ingezet dat de Warmtewet niet meer van toepassing is op woningcorporaties die ook warmte leveren, zoals bij woningcomplexen met stads- of blokverwarming. In de herziene Warmtewet maakt de levering van warmte weer deel uit van de huurovereenkomst. Vanaf 1 juli 2019 is de Warmtewet voor huurders van woningcorporaties niet meer van toepassing.

Wat zijn de gevolgen voor de huurders van Lefier?  

De Warmtewet is herzien en de huidige leveringsovereenkomsten vervallen per 1 juli aanstaande. Met de invoering van de Warmtewet is de woning voorzien van individuele meters en dit houden we in stand. Vanaf 1 juli 2019 brengen wij de kosten voor warmte in rekening via de servicekosten. Er zijn geen negatieve gevolgen voor de woonlasten van deze huurders door deze wijziging. De prijs wordt niet aangepast. Het is een administratieve aanpassing waarbij in plaats van de warmtewet/stookkosten nu een component voorschot servicekosten wordt opgevoerd.