Asbest

Veel van onze woningen zijn gebouwd voor 1994. In deze woningen kan asbest zitten. Asbest kan schadelijk zijn voor de gezondheid.  Daarom nemen we een aantal maatregelen. Zo zorgen we dat u veilig en gezond kunt wonen. Op deze pagina en in de folder leest u alles over asbest.

Wilt u meer weten over asbest?
Neem dan een kijkje op onderstaande websites.

Voor veelgestelde vragen: www.rijksoverheid.nl
Meer over gezondheidsrisico’s: www.ggd.nl

Veel gevraagd over Asbest

Ik heb een brief gekregen over asbestonderzoek, maar ik wil de afspraak verplaatsen.

Algemeen

Lefier maakt gebruik van verschillende bedrijven voor een asbestinventarisatie. Dit zijn RPS (Emmen), Team2Advies (Stadskanaal en Midden-Groningen) en SGS Search (Groningen). In de brief die u gekregen heeft, staat een datum en tijdstip. Ook staat in de brief om wat voor soort inventarisatie het in uw geval gaat. Bij het ene onderzoek moet u wel thuis zijn, het andere onderzoek hoeft dat niet. Als u een afspraak wilt wijzigen, kunt u contact opnemen met het betreffende bedrijf.

Moet ik mijn woning ook uit als ze asbest gaan saneren?

Algemeen

Dit verschilt per situatie. Neemt u hiervoor contact met ons op via telefoonnummer 088 – 20 33 000.

Bij mij in de buurt is onderzoek gedaan naar asbest. Wanneer komen ze bij mij? En wat is het vervolg?

Algemeen

Lefier gaat in 2018 10 % van de woningen die gebouwd zijn vòòr 1994 onderzoeken. We willen weten of er asbest in deze woningen zit, en zo ja, waar het dan zit. Bewoners van straten/buurten die aan de beurt zijn, krijgen hierover een brief. In de brief staat dat er een controle KAN plaatsvinden. Dat hoeft niet, want deze controle wordt niet bij iedere woning uitgevoerd. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken en u hoeft er ook niet voor thuis te blijven.

Op basis van deze inventarisatie krijgen alle bewoners in een complex een informatiekaart waarop staat waar asbest in de woning zit.

Risicovolle asbest (niet hechtgebonden asbest) wordt op korte termijn verwijderd.
Hechtgebonden asbest blijft in de woning achter. Hechtgebonden asbest is niet gevaarlijk, zolang het niet wordt beschadigd, gesloopt of bewerkt. Gebeurt dat wel, dan kunnen toch gevaarlijke vezels vrijkomen. Daarom mag u hier niet in boren, zagen, breken, etc.
Sinds 2014 voert Lefier ook al asbestsaneringen uit bij mutaties, projecten of onderhoudswerkzaamheden.

Vinden we risicovolle asbest in een woning, dan zullen we de rest van het complex ook onderzoeken. Blijkt dat er in de andere woningen van het complex ook risicovolle asbest zit, dan worden deze woningen direct gesaneerd. Bewoners worden op tijd geïnformeerd als hun woning op asbest wordt onderzocht.