Algemeen
Lefier gaat in 2018 10 % van de woningen die gebouwd zijn vòòr 1994 onderzoeken. We willen weten of er asbest in deze woningen zit, en zo ja, waar het dan zit. Bewoners van straten/buurten die aan de beurt zijn, krijgen hierover een brief. In de brief staat dat er een controle KAN plaatsvinden. Dat hoeft niet, want deze controle wordt niet bij iedere woning uitgevoerd. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken en u hoeft er ook niet voor thuis te blijven.
Op basis van deze inventarisatie krijgen alle bewoners in een complex een informatiekaart waarop staat waar asbest in de woning zit.
Risicovolle asbest (niet hechtgebonden asbest) wordt op korte termijn verwijderd.
Hechtgebonden asbest blijft in de woning achter. Hechtgebonden asbest is niet gevaarlijk, zolang het niet wordt beschadigd, gesloopt of bewerkt. Gebeurt dat wel, dan kunnen toch gevaarlijke vezels vrijkomen. Daarom mag u hier niet in boren, zagen, breken, etc.
Sinds 2014 voert Lefier ook al asbestsaneringen uit bij mutaties, projecten of onderhoudswerkzaamheden.
Vinden we risicovolle asbest in een woning, dan zullen we de rest van het complex ook onderzoeken. Blijkt dat er in de andere woningen van het complex ook risicovolle asbest zit, dan worden deze woningen direct gesaneerd. Bewoners worden op tijd geïnformeerd als hun woning op asbest wordt onderzocht.