Ventileren

Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht erin. Goed ventileren is erg belangrijk. Vochtige en vervuilde lucht in huis kan gezondheidsklachten veroorzaken. Een huis met voldoende frisse lucht is prettiger om in te wonen en is bovendien makkelijker warm te stoken. Het hoeft u dus niet altijd veel extra energie te kosten.

Voor meer informatie en tips over goed ventileren, kunt u ons filmpje bekijken.

Veel gevraagd over Ventileren

Ik moet mijn woning ventileren, maar dit kost mij energie. Wat moet ik doen?

Algemeen

Het ventileren van uw woning kost geen extra energie. Frisse en droge lucht is namelijk sneller warm. Het ventileren van uw woning is belangrijk om vocht en schimmel te voorkomen. Ook voorkomt het klachten zoals hoofdpijn en benauwdheid.  Daarom adviseren we om de roosters altijd open te zetten.

Waarom is ventileren belangrijk?

Algemeen

Ventileren is erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat vervuilde lucht wordt afgevoerd en schone lucht het huis binnenkomt. Af en toe uw woning luchten is niet hetzelfde als ventileren. Voor een gezond binnenklimaat is het noodzakelijk om 24 uur per dag te ventileren. Dat betekent niet dat u de hele dag uw raam open moet zetten. Wel moeten de ventilatieroosters altijd open blijven. Als u geen roosters heeft, kunt u het (klap-)raam op een kiertje zetten. Voor de veiligheid kunt u hier een anti-inbraakstand of een speciaal slot op plaatsen. Als u een mechanisch ventilatiesysteem heeft, moet u dit altijd aan laten staan.

Het is niet zo dat u door goed ventileren veel hogere stookkosten krijgt. Door ventileren voert u namelijk vocht af en droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht.

Ik wil graag nieuwe filters voor mijn mechanische ventilatie/WTW-installatie (NOM-woning). Hoe werkt dit?

Algemeen

Filters mechanische ventilatie
Als de filters vies zijn, kunt u ze eerst zelf schoonmaken door ze te stofzuigen of in een lauw sopje te leggen. Wij raden u aan om dit 1 keer per maand te doen. Op deze manier voorkomt u problemen aan uw ventilatiesysteem.

Verhelpt dit het probleem niet? Neemt u contact met ons op via telefoonnummer 088 – 20 33 000.

Filters WTW-installatie NOM-woningen
Als de filters vies zijn, kunt u ze eerst zelf schoonmaken door ze te stofzuigen of in de wasmachine te doen. Wij raden u aan om dit 1 keer per 3 weken te doen. Daarnaast krijgt u 1 keer per jaar nieuw filters.

Verhelpt dit het probleem niet? Dan kunt u een reparatieverzoek maken via onze website Reparatie melden.

Wat is balansventilatie?

Algemeen

Balansventilatie is een manier van ventileren in (onder andere) nieuwe, energiezuinige woningen. De afvoer van binnenlucht en de aanvoer van buitenlucht gebeurt mechanisch. Het verschil met gewone ventilatie is het feit dat er geen ventilatieroosters nodig zijn. Ook wordt de buitenlucht alvast voorverwarmd. Los van dit ventilatiesysteem mag u de ramen ook openen voor extra ventilatie of doorluchten. De Energiewacht vervangt de filters.

Het wordt in mijn huis erg warm in de zomer. Wat kan ik doen?

Algemeen

Binnentemperaturen vanaf 26 graden vormen een risico voor de gezondheid. Wat kunt u doen om uw huis goed koel te houden bij aanhoudend warm weer?

Waardoor wordt het te warm in huis?

  • 's Nachts luchten kan onveilig zijn (diefstal).
  • De meeste huizen hebben geen goede zonwering.
  • Oude huizen kunnen opwarmen doordat de zonnewarmte door het dak heen straalt.
  • Veel zolders zijn in gebruik genomen als slaapkamer.
  • Nieuwe huizen zijn gebouwd om in de winter de warmte vast te houden. In de zomer kan de warmte niet zomaar naar buiten.
  • In de stad worden huizen warmer dan in een groene omgeving. Asfalt, beton en stenen worden warm in de zon.

Tips om hitte in de woning tegen te gaan:

  • Zet ramen en binnendeuren open zodra het buiten koeler is dan binnen.
  • Zet de ramen en roosters in de normale ventilatiestand wanneer het buiten warmer is dan binnen. Dit is vaak in de loop van de ochtend.
  • Doe de zonwering omlaag zodra de zon naar binnen schijnt. Als er geen buitenzonwering is, plaats dan een ander scherm of doek, of gebruik lamellen of gordijnen.
  • Een dun laagje water op een plat dak met weinig isolatie houdt warmte tegen. ’s Nachts moet de woning weer afkoelen. Daarom moet het laagje water ’s avonds verdampt zijn. Anders werkt het als isolatiedeken.
  • Het nat houden van donkere bestrating kan ook zinvol zijn.
  • Help buren en familieleden die zichzelf niet goed kunnen redden.

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met GGD Drenthe of GGD Groningen.