Vertaal deze pagina

Nieuwbouw
16-5-2018

Bewoners Gorecht-West blij met nieuwbouwplan woonveld Nolens

Het nieuwbouwplan voor woonveld Nolens, fase 3 van de wijkvernieuwing van Gorecht-West in Hoogezand, is bekend. Op een inloopbijeenkomst is het plan door Lefier en gemeente aan de bewoners van de wijk gepresenteerd. Veel wijkbewoners kwamen langs en zijn blij met het plan.

66 nieuwe woningen

We bouwen op het woonveld Nolens 66 woningen. De meeste woningen hebben twee of drie slaapkamers, een klein deel heeft vier slaapkamers. Het zijn allemaal eengezinswoningen met slaapkamers op de bovenverdieping. De nieuwbouw krijgt een andere uitstraling dan de al gerealiseerde nieuwbouw op woonveld Ter Laan. De bouwstijl refereert aan de scheepsbouw in de gemeente. Een afvaardiging van bewoners, Huurdersraad, gemeente en Lefier heeft gekozen voor het plan van architect Van Manen en Zwart uit Drachten. Een aantal details van de woningen en de precieze aantallen per type, werken we in de loop van het voorjaar en de zomer uit. Er kunnen dus nog wijzigingen komen.

Aardbevingsbestendig en ‘nul-op-de-meter’

Wél al staat vast dat de woningen aardbevingsbestendig en ‘nul-op-de-meter’ (NOM) worden gebouwd. NOM betekent dat de woningen bij normaal gebruik net zoveel energie opleveren als dat er door bewoners wordt verbruikt. De woningen worden gasloos. De kosten die bewoners aan de energiemaatschappij betalen zijn dus bijna nul of in elk geval laag. Daar staat tegenover dat ze naast de huur, een energieprestatievergoeding (EPV) aan Lefier betalen.

Aanleggen infrastructuur

De oude woningen zijn inmiddels gesloopt. Het woonveld is leeg en kaal. De gemeente begint binnenkort met het aanleggen van de nieuwe infrastructuur: nieuwe riolering en kabels onder de grond en het aanleggen van nieuwe wegen. Dit duurt tot september. Zoals het nu lijkt beginnen we eind 2018 met de nieuwbouw.