Renovatie studentenflats Selwerd

 

De drie studentenflats van Lefier in de Groningse wijk Selwerd kregen een grondige metamorfose. Lefier en Bouwbedrijf Van Wijnen transformeerden ze tot duurzame, gasloze flats met moderne semi-zelfstandige studentenkamers. In 2018 werd de Dragant opgeleverd. Daarna volgde in 2021 de Acero. Sinds februari 2022 is de laatste flat, Cornus, klaar.

Moderniseren en verduurzamen

Een klein kamertje en met 15 man de keuken en douche delen? De student van tegenwoordig heeft andere wensen: wel samen met anderen wonen, maar ook meer comfort en ruimte voor jezelf. Daarom besloot Lefier de flats aan de Duindoornstraat, Esdoornlaan en Kornoeljestraat (ca 1000 kamers) grondig te moderniseren en tegelijkertijd te verduurzamen. Met Van Wijnen werd een geschikte partner gevonden om deze omvangrijke operatie te realiseren. De verbouwing was zeer ingrijpend: de flats werden vrijwel geheel gestript en vanaf het betonnen skelet opnieuw opgebouwd.

Kwaliteitsverbetering

De onzelfstandige kamers werden omgebouwd tot semi-zelfstandige kamers van ca. 19 m2, met een eigen douche en toilet. De keuken en gezamenlijke woonkamer delen bewoners voortaan met ca. 7 huisgenoten. Een flinke kwaliteitsverbetering: de kamers zijn groter geworden, goed geïsoleerd en huurders hoeven minder voorzieningen te delen.

Gasloos

De flats zijn goed geïsoleerd en dankzij een aansluiting op het warmtenet gasloos. Lefier wil dat in 2050 moet de woningvoorraad CO2-neutraal is. Samen met Van Wijnen hebben we in één klap 1000 studentenkamers een mooie upgrade gegeven: grotere kamers met betere voorzieningen en bovendien zeer energiezuinig. 

Wijkvernieuwing Selwerd 

Onder de naam Sunny Selwerd vinden momenteel veel activiteiten plaats om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. De aanpak van de studentenflats in Selwerd maakt deel uit van deze wijkvernieuwing en draagt bij aan het aantrekkelijker maken van de woonomgeving.