Woningverbetering
11-12-2017

Stroomversnelling Laan van het Kinholt, Emmerhout

Lefier verbetert woningen aan de Laan van het Kinholt in Emmen tot nul-op-de-meterwoningen (NOM). In juli 2016 zijn de eerste 16 woningen aangepakt. Begin 2017 zijn nog eens 16 woningen opgeknapt. Het is het eerste project dat in de gemeente Emmen wordt uitgevoerd in het kader van het landelijke initiatief de ‘Stroomversnelling’. Met dit initiatief wordt een groot aantal bestaande huurwoningen energieneutraal gemaakt.

Duurzaam en betaalbaar

Lefier staat voor wonen door zich in te zetten voor betere, duurzame woningen met stabiele woonlasten, zodat ook toekomstige generaties betaalbaar en comfortabel kunnen wonen. De woningen aan de Laan van het Kinholt dateren uit het begin van de jaren ’60 en voldoen niet meer aan de huidige eisen wat betreft comfort en energieverbruik. Lefier heeft 32 van deze woningen verbeterd tot nul-op-de-meterwoningen: woningen die evenveel energie leveren als ze nodig hebben. De woonlasten voor huurders blijven na de woningverbetering gelijk. Hun huidige energiekosten betalen zij dan aan Lefier. Hiermee financiert Lefier de investeringen voor het energiezuinig maken van de woningen.

Vernieuwde, energiezuinige woningen

31 zonnepanelen op het dak leveren energie, terwijl isolatie en zuinige installaties voor een laag energieverbruik in de woning zorgen. Daarnaast kregen de woningen een nieuwe keuken, badkamer en toilet. Voor de bestaande gevel is een compleet nieuwe voor- en achtergevel geplaatst. Hetzelfde geldt voor het dak. Daardoor zijn de woningen geïsoleerd en hebben ze tegelijk een frisse, nieuwe uitstraling gekregen.

Woononderzoek

Het Centrum voor Woononderzoek heeft in maart/april 2017 de bewonerstevredenheid van het laatste deelproject in kaart gebracht. Eerder deden ze dat ook al bij het eerste deelproject. De resultaten zijn vergelijkbaar. Het algemene rapportcijfer voor het verbeterproject is 8,3. Bewoners geven hun woning na de woningverbetering een 8,1. Meer dan de helft van de bewoners zou het project aanbevelen aan anderen, vooral om het eindresultaat.

Sommige bewoners vonden het zwaar om tijdens de verbouwwerkzaamheden thuis te blijven. Over de betekenis daarvan zouden bewoners vooraf beter moeten worden geïnformeerd. Grootste pluspunt is het prettige binnenklimaat met een constante temperatuur. Kou, tocht, vocht en schimmel zijn verleden tijd. De woning ziet er nu ook mooi en modern uit, vinden bewoners. Zowel de eigentijdse buitenkant, als de nieuwe keuken, badkamer en toilet.

Landelijk initiatief de Stroomversnelling

De Stroomversnelling is een landelijk initiatief om huurwoningen energieneutraal te verbeteren. Dat gebeurt op een slimme manier, waarbij huurders een verbeterde woning krijgen met gelijk blijvende kosten per maand. In de Stroomversnelling werken bouwers/aannemers en corporaties samen. Meer informatie over de Stroomversnelling>>