Tuinactie

-

Prijswinnaars Heel Lefier tuiniert!

De afgelopen maanden was Lefier op zoek naar de slimste en groenste tuinliefhebber van 2022. En donderdag 30 juni was het zover! Juryleden Ton Timmermans (Lefier) en Agnes Bakker (IVN Natuureducatie) bezochten de winnaar van dit jaar, Meriam, in Onstwedde om haar de HLT award en een tuinbon ter waarde van 250 euro te overhandigen. Daarnaast werd een extra prijs uitgereikt: Reina uit Groningen kreeg een oeuvreprijs voor haar jarenlange werk in een tuin waar vele buurtbewoners van mee kunnen genieten.

Waarom deze prijsvraag?

Het klimaat verandert. De regen komt steeds vaker met bakken naar beneden en de zomers worden warmer. Steeds vaker kiezen huurders uit gemak voor tegels in hun tuin. Het scheelt onkruid wieden en je hoeft geen planten meer te snoeien. Je tuin kost minder tijd, maar tegelijkertijd zorgen dezelfde tegels er ook voor dat het veel warmer is rond je huis in de hete zomermaanden. Daarnaast zorgt het voor meer wateroverlast als het hard regent.

Een groene tuin is bewezen beter voor de gezondheid. Meer groen in je directe omgeving betekent een boost voor je welzijn. Groene tuinen zorgen ook voor verkoeling en voor de opvang van water. Vrolijke huurders, blije dieren en een groene woonomgeving: dat is wat Lefier graag ziet!

De winnaars

Lees hieronder meer over de winnaars van dit jaar. En geniet vooral van de prachtige tuinen!

Meriam van Broekhoven uit Onstwedde

Meriam van Broekhoven, onze meer dan terechte winnares van deze editie, kwam een aantal jaren geleden met psychische klachten thuis te zitten. Vanaf dat moment is haar tuin haar veilige haven. En dat Meriam hier met ziel en zaligheid in tuiniert is duidelijk te zien. Alles in de tuin klopt: de kleuren, de indeling, de verschillende bloemen en planten die naadloos op elkaar aansluiten, over alles is nagedacht. Alles in de tuin leeft in volledige harmonie samen: Meriam’s twee hondjes, de kikkers in de ingegraven specietonnen, vogels, insecten en alles wat je je verder nog maar kunt bedenken.

Wat meteen opvalt als je in de tuin van Meriam komt: er vliegen ontzettend veel insecten. Deze komen af op de vele bloeiers in de tuin, de vijvertjes en de zorgvuldig geplaatste boomstronken waar ze een veilig onderkomen kunnen vinden. Ze heeft een enorme liefde voor esdoorns en daar heeft ze een speciale plek voor ingericht die er werkelijk prachtig uitziet. Daarnaast zijn er ook voerhuisjes voor vogels, een insectenhotel, een regenton, fruitboompjes en vele andere dingen in de tuin te vinden. Hoe langer je aandachtig kijkt, hoe meer nieuwe verassingen je tegen blijft komen.

Een van onze juryleden noemde de tuin van Meriam zelfs de mooiste tuin die hij ooit gezien heeft. En heel eerlijk gezegd vonden wij het moeilijk om daar tegenin te gaan. Door het bijzondere verhaal, de prachtige tuin en het ongelooflijke enthousiasme van Meriam weten wij het zeker: in 2022 komt de groenste en slimste tuinliefhebber van Lefier uit Onstwedde. Meriam van harte gefeliciteerd en heel veel plezier met je prijs!

Voor:

Na:

Reina Nuninga uit Groningen

Reina Nuninga uit Groningen dwong ons om een extra prijs te bedenken voor deze editie van “Heel Lefier tuiniert!”. Wanneer je het stuk grond waar Reina tuiniert betreedt, vergeet je gelijk dat je je midden in de stad bevindt. Reina huurt een stuk grond van ongeveer 300 vierkante meter achter haar woning en verzorgt dit al meer dan 28 jaar. Je vindt er allerlei verschillende soorten bloemen, struiken, bomen en fruitplanten. Van het fruit dat ze in haar tuin vindt maakt ze heerlijke jam. Zo heeft ze vorig jaar wel 125 potten bramenjam gemaakt! Deze werden uiteraard gedeeld met buurtbewoners.

Reina’s tuin is daardoor ook een verbindende factor in de buurt, iets wat we bij Lefier heel erg waarderen. Het bevordert de samenhang in de buurt en je merkt daarnaast ook dat mensen graag wat voor Reina doen. Zo krijgt ze bijvoorbeeld van de bovenbuurvrouw vaak een lekker bordje nasi na een lange dag zwoegen in de tuin, zodat ze niet meer zelf hoeft te koken. De populariteit van Reina’s tuin was ook duidelijk te zien aan de nominaties: liefst twaalf keer werd ze voorgedragen door bekenden en omwonenden.

Maar, Reina heeft ook een groot voordeel ten opzichte van de meeste andere huurders van Lefier: ze heeft een tuin van 300 vierkante meter, waar de meeste huurders van Lefier het moeten doen met een stukje tuin ter grootte van een postzegel. De jury vond het daarom niet helemaal eerlijk om Reina tot winnaar uit te roepen. Toch moest haar harde werk van de afgelopen jaren wel beloond worden, daar was iedereen het over eens.

Besloten werd om Reina te eren met een “oeuvreprijs” voor jarenlang gepassioneerd tuinieren. Zij kreeg hetzelfde bedrag als onze winnaar Meriam. Daarnaast heeft Lefier de toezegging gedaan om Reina de komende jaren te ondersteunen bij het onderhoud van haar tuin.

Jan en Corry uit Klazienaveen:

Bewonersparticipant Marieke Broekhuis en wijkbeheerder Gerri Botter gingen op bezoek bij Jan en Corry: ‘Jan is genomineerd omdat hij altijd bezig is in zijn tuin en deze er prachtig uitziet. Jan en zijn vrouw Corry houden allebei heel erg van tuinieren. Door de jaren heen – ze wonen er nu 12 jaar – is de tuin uitgegroeid tot wat het nu is. Wat opvalt, is dat er veel verrassende natuurlijke elementen te vinden zijn. Zo zijn de voerbakken van de boerderij waar Corry vroeger heeft gewoond, gebruikt als bloempotjes aan de wand van de schuur. Er staan eetbare planten zoals maggi, peterselie en munt tussen de sierplanten. En er staat zelfs een eau de cologne plant die ruikt naar sinaasappel en citroen.

In het vijvertje met visjes komt elke avond een kikkertje buurten. Daarnaast komen er elke dag heel veel vogeltjes op bezoek, die Jan met veel plezier voert en waarvoor ook nestkastjes opgehangen zijn. Ook de insecten vinden een hotel bij Jan en Corry in de tuin. Jan is verder een kei in het weer levend maken van bijna dode plantjes: geef Jan een stekkie en er groeit weer iets moois uit.’

Linda van den Berg uit Emmen

Wijkbeheerder Gerri Botter: ‘Vanmiddag heb ik de prijs overhandigd aan mevrouw van den Berg. Bij het maken van de afspraak en het benoemen dat het ging om de tuin werd mevrouw al enorm enthousiast. Ze was dit vanmiddag ook weer. En helemaal toen ze de enveloppe uitpakte: een cadeaubon van 100 euro kon ze toch wel heel goed gebruiken!

Mevrouw van den Berg woont inmiddels 10 jaar op het genoemde adres met haar kinderen. In het begin was de tuin enorm ruig met hoge hagen en bomen. Dit groen is door de jaren heen ingeruild voor allerlei planten, gras, een vijver en andere dingen. Wel heeft ze hier natuurlijk lang over gedaan. Maar omdat mevrouw altijd als bloemist in een bloemenwinkel heeft gewerkt en een van haar zoons ook in het groen werkt, zit het tuinieren wel in deze familie. Er zal dus in de toekomst steeds wel weer een verandering plaats vinden. Zoals mevrouw van den Berg zelf zegt: het is hun paradijs. Ze heeft ook geen vakantie gepland dit jaar, want geeft ze aan: haar tuin is haar vakantieoord.

Als afsluiting geeft mevrouw aan zo lang mogelijk op dit adres te willen blijven wonen en bedankt ze Lefier voor de flinke prijs.’

Ria en Willem uit Harkstede

Bewonersparticipant Sandra Lok en wijkbeheerder Marcel van der Werf bezochten Ria en Willem uit Harkstede. Ria en Willem werken al jaren met plezier in hun tuin. Ook de tuin van de buren en een gedeelte van de brandgang houden ze bij.

‘Wij hebben onze tuin zodanig ingericht met bomen, struiken en bloemen dat er voor insecten, vogels en andere dieren zoals egels veel valt te genieten, aldus een trotse Ria.

Willem vervolgt: ‘Bessenstruiken, frambozen, kersen, appels en kruidenstruiken voor ons, heel veel bloemen voor bijen, hommels, zweefvliegen en torren. Voor de egels is er de composthoop en takkenhaag, voor de vogels de bomen, beukenhaag en struiken. We willen graag andere mensen motiveren hun tuin groener in te richten zodat iedereen er baat bij heeft!’

Mevrouw Roodhof uit Groningen

Bewonersparticipant Roos Oosten en wijkbeheerder Trienko Aslander gingen langs bij mevrouw Roodhof: ‘Mevrouw Roodhof was zeer enthousiast. Zij vond het ontzettend leuk dat ze een prijs gewonnen heeft, want dat had ze totaal niet verwacht. Ze heeft maar een heel klein tuintje en had er eigenlijk helemaal niet op gerekend dat ze in de prijzen zou vallen. Naast haar eigen tuin onderhoudt mevrouw Roodhof ook nog een stuk grond in de Helper Kerkstraat. Dit stuk grond werd nauwelijks onderhouden, maar in samenwerking met Lefier is het nu een prachtig stukje groen geworden. Lefier heeft een omheining aangebracht en planten geleverd en daar is ze mee aan de slag gegaan. Met als resultaat: een prachtig stukje groen in de straat waar alle andere bewoners van mee kunnen genieten.

En haar eigen tuintje, dat is zo’n mooi plekje! Je krijgt het gevoel dat je op vakantie bent, omringd door allerlei groen en het geheel is ontzettend leuk aangekleed. Ze was zo blij met de cadeaubon van 100 euro, want daar kan ze weer leuke dingen mee doen. Ze wilde Lefier hartstikke bedanken voor de nominatie en wil graag volgend jaar weer meedoen!’

Jessica Boerema uit Groningen

Ook Jessica stond bij Roos en Trienko op de lijst: ‘Helaas was Jessica zelf niet aanwezig omdat ze op vakantie is. Gelukkig was haar moeder bereid om de prijs voor Jessica in ontvangst te nemen. Moeder was heel erg enthousiast over nominatie van haar dochter. Ook hier leefde de verwachting dat ze niet genomineerd zou worden (Jessica’s tuin is van buitenaf niet te zien en je kunt er als voorbijganger niet bijkomen).

Jessica heeft op haar kleine stukje tuin onder andere een kleine tweedehands broeikas, een waterton, planten voor bijen en vlinders en krijgt regelmatig bezoek van diverse vogels. En afgelopen jaar zelfs van een eekhoorn! De bovenbuurman geniet altijd mee vanaf het balkon en inmiddels kweekt ze in haar kas ook ocra-zaden voor haar bovenbuurvrouw uit Oeganda.

Jessica’s moeder is altijd erg begaan geweest met planten en was ook altijd in de tuin aan de slag. Beide dochters hebben dat duidelijk van haar overgenomen, het is dus ook niet moeilijk om te bedenken hoe Jessica aan die groene vingers komt!’

Harman Smit uit Emmen

De prachtige tuin van Harman Smit werd door meerdere mensen genomineerd. Harman laat zich niet tegenhouden door zijn lichamelijke beperking en haalt zijn ontspanning uit het werken in de tuin. Omdat Harman vooral door buurtbewoners genomineerd is, bij deze een kleine greep uit de nominaties:

‘Al zolang ik bij Harman kom, is hij met zijn tuin bezig. Elk jaar heeft hij weer een ander idee en wordt de tuin op zijn kop gezet. Er worden planten en bloemen bijgezet en er verdwijnen er weer een paar, totdat hij tevreden is. Hij vindt het belangrijk dat de buurt iets moois heeft om naar te kijken en om ideeën op te doen. Een huurwoning kan er net zo mooi uit zien als een koopwoning.’

‘Als een iemand het verdient is Harman het: altijd bezig met het verbeteren van zijn tuin, een echte aanwinst voor de buurt. Hij probeert daarnaast ook andere buurtbewoners te stimuleren om de tuin bij te houden en biedt hierbij altijd zijn hulp aan.’

‘Ik kom regelmatig bij mijn schoonouders op visite en dan wandelen we wel eens naar de winkel. Mijn oog trekt altijd naar Harman zijn tuin: mooi, netjes en vooral erg gezellig en kleurrijk. Zeker een nominatie waard en ik gun hem de winst.’

Overige deelnemers

We willen alle deelnemers bedanken voor hun enthousiaste deelname, het was weer een feest om alle inzendingen te beoordelen. Als dank krijgen de deelnemers die niet in de prijzen zijn gevallen de komende weken nog een kleinigheidje thuisbezorgd. Op naar de volgende editie!