Huur opzeggen

Als u uw woning niet langer wilt huren, zegt u de huur op. Dit kunt u doen via uw ‘Mijn Lefier’-account. U kunt hier inloggen en de huur opzeggen. Heeft u nog geen account, activeer dan eerst uw 'Mijn Lefier'-account. Als wij uw opzegging hebben ontvangen, krijgt u direct een bevestiging per e-mail. Hierin kunt u alle benodigde informatie terugvinden.

Opzegtermijn
De opzegtermijn van uw woning, kamer of parkeerplaats is minimaal 1 maand. Daarna kunt u iedere werkdag als einddatum kiezen. U betaalt alleen huur voor de dagen van de maand die u huurt. Het weekend of een feestdag als einddatum kiezen is geen mogelijkheid.

Voorcontrole
Tijdens de voorcontrole lopen wij met u door de woning om af te spreken hoe u de woning moet achterlaten. U kunt dan ook aangeven wat u wilt laten overnemen door de nieuwe huurder. Meer informatie hierover vindt u hier.

Teveel betaalde huur
Als onterecht de hele maand huur wordt betaald, verrekenen wij dit met u. Krijgt u geld van ons terug, dan ontvangt u dit zo spoedig mogelijk na de einddatum van de huur.

Sleutels inleveren
Tijdens de voorcontrole spreken we met u af hoe u de sleutels moet inleveren.

Veel gevraagd over Huur opzeggen

Hoe kan ik de huur opzeggen?

Algemeen

U wilt de huur opzeggen, maak hieronder uw keuze.

Mijn partner en ik gaan uit elkaar en mijn partner verhuist naar een ander adres. Hoe moet ik dit doorgeven?

Algemeen

Staat u beiden op het huurcontract?
Dan moet degene die vertrekt de huur opzeggen. Dit kan via uw Mijn Lefier-account. U kiest dan voor de knop 'Contractwijziging aanvragen'. U kunt in het begin aangeven dat er iemand op het adres achterblijft. Vervolgens wordt het huurcontract gewijzigd. Een contractwijziging gaat altijd per de eerste van de eerstvolgende maand in.

Staat u zelf niet op het huurcontract?
Als u in de woning wilt blijven, maar niet op het contract staat, dan geldt het volgende. Heeft u een duurzame huishouding gehad van minimaal 2 jaar, dan beoordeelt de medewerker Verhuur of u in de woning kunt blijven wonen. U moet schriftelijk een verzoek indienen en de volgende documenten bijvoegen:
- uittreksel van de gemeentelijke basisadministratie
Heeft u minder dan 2 jaar een duurzame huishouding gehad, dan kunt u niet in de woning blijven wonen.

Staat uw partner niet op het huurcontract?
Als uw partner niet op het huurcontract staat, dan hoeft u (en uw partner) verder geen actie te ondernemen.

Verantwoordelijkheid
Zolang de vertrekkende huurder op het contract staat, blijft hij/zij verantwoordelijk voor eventuele gebreken en/of een huurachterstand. Daarnaast moet de vertrekkende huurder er zelf voor zorgen dat hij/zij bij de gemeente wordt uitgeschreven op het betreffende adres.

Ik wil de huur van de woning van een familielid/vriend opzeggen, kan dat?

Algemeen

Dit kan alleen als de huurder u een schriftelijke machtiging geeft om de zaken voor hem/haar waar te nemen.

Kan ik mijn huuropzegging ook weer intrekken/verplaatsen?

Algemeen

Een eenmaal ingevulde huuropzegging kunt u niet meer zelf intrekken. In uitzonderlijke gevallen kunnen wij dit voor u doen. Neemt u hiervoor contact met ons op via telefoonnummer 088 – 20 33 000.

Ik heb een vraag over de rekening van resterende huur, service en/of stookkosten na beƫindiging van het contract. Bij wie kan ik terecht?

Algemeen

Heeft u nog niet alle huur betaald na het opzeggen van de huur? Dan ontvangt u nog een rekening voor het bedrag dat openstaat. Teveel betaalde huur ontvangt u terug op het bij ons bekende rekeningnummer.

Wanneer er nog af te rekenen service- en/of stookkosten zijn over het deel van het jaar dat u uw woning heeft gehuurd, dan ontvangt u voor 1 juli bericht.

Beschadigingen in de woning moet u zelf herstellen. Als u dat niet doet, maken wij dit op uw kosten in orde. U ontvangt hiervoor een aparte rekening.

Heeft u andere vragen? Neemt u dan contact met Lefier op via telefoonnummer 088 – 20 33 000.

Wordt de huur voor de gehele maand nog afgeschreven als ik de huur heb opgezegd?

Algemeen

Dit is afhankelijk van de datum van opzegging. Als u de huur vóór de 18e van de maand opzegt, brengen we alleen de resterende dagen (tot aan de datum van opzegging) in rekening. Komt de huuropzegging op of na de 18e bij ons binnen, dan betaalt u de volledige maand en krijgt u het teveel betaalde bedrag terug.

Als u de huur opzegt, wordt de automatische incasso door Lefier beëindigd.

Ik heb de huur opgezegd en weet iemand die mijn woning/garage/parkeerplaats wil overnemen. Kan dit?

Algemeen

Nee. Het is niet mogelijk dat iemand anders uw huis, garage of parkeerplaats overneemt als u de huur hiervan opzegt. Als er iets vrijkomt, dan biedt Lefier dit op de gebruikelijke manier aan.

Ik verhuis eerder dan ik aangegeven heb bij de opzegging van mijn woning/kamer. Kan de nieuwe huurder eerder in de woning/kamer?

Algemeen

Nee, zolang het contract nog loopt, kan er nog geen andere huurder in de woning of kamer.

Ik heb de huur van mijn woning opgezegd, maar ik krijg nu een rekening voor de huur van de boiler/geiser.

Algemeen

Als u zelf een contract heeft afgesloten voor de huur van een boiler of geiser, moet u dit contract ook zelf opzeggen bij de leverancier.

Moet ik mijn verhuizing zelf doorgeven aan de gemeente?

Algemeen

Ja, als u verhuist moet u dit zelf doorgeven aan de gemeente.

Ik heb een campuscontract en volg geen studie meer. Moet ik zelf mijn huur opzeggen?

Algemeen

Ja, je moet zelf de huur van je kamer opzeggen via Mijn Lefier. Dit moet je doen binnen 1 jaar nadat je je studie hebt beëindigd.

Ik heb een campuscontract en volg geen studie meer. Wat gebeurt er als ik niet binnen 1 jaar mijn huur opzeg?

Algemeen

Dan zal Lefier uiteindelijk een juridische procedure starten.