Verwarming

Veel gevraagd over Verwarming

Is Lefier verantwoordelijk voor het onderhoud van mijn gaskachel?

Algemeen

Raadpleeg hiervoor uw huurcontract. Hierin staat of Lefier de gaskachel onderhoudt. Over het algemeen is dit niet het geval en moet u zelf een onderhoudscontract afsluiten. Dit kan bijvoorbeeld bij de Energiewacht (088 – 5553000).

Hoe moet ik de verwarming bijvullen en ontluchten?

Algemeen

Lucht in de leidingen kan ervoor zorgen dat uw verwarming tikt, borrelt of niet goed opwarmt. Zelf uw verwarming ontluchten bespaart dan ook energie. Hieronder staat stap voor stap beschreven hoe u dit zelf kunt doen. U kunt ook het ons filmpje over "Cv bijvullen en ontluchten" bekijken.

Stap 1
Zet de thermostaat zo laag mogelijk.

Stap 2
Haal de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact. Let op: heeft u een digitaal display? Laat de stekker er dan in.

Stap 3
Wacht minimaal tien minuten voor u begint met uw verwarming ontluchten.

Stap 4
Begin met ontluchten van de radiator op het laagste punt in uw huis. Werk daarna naar boven en eindig met de radiator op het hoogste punt.

Stap 5
Sluit de kraan van de radiator die u wilt ontluchten.

Stap 6
Houd een doekje bij het ontluchtingsventiel van de radiator en draai het ventiel open. Laat de lucht ontsnappen. Als er water uit komt, draait u het ventiel weer dicht.

Stap 7
Draai de radiatorkraan weer open. Als u alle radiatoren heeft ontlucht, kunt u de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact doen.

Stap 8
Controleer of de waterdruk in de cv-ketel goed is. Dat is het geval als de wijzer van de manometer in het groene gedeelte staat, tussen 1,5 en 2 bar. Staat de wijzer in het rode gedeelte, vul de ketel dan bij met water.

Ik heb een brief ontvangen over een onderhoudsafspraak voor mijn cv-ketel. Wat moet ik doen?

Algemeen

U kunt contact opnemen met de Energiewacht via (088 – 5553000) om een afspraak te maken.

Ik heb geen vulslang/ontluchtingssleutel bij mijn cv-ketel, hoe kan ik er een krijgen?

Algemeen

U kunt tijdens de openingstijden van onze kantoren een vulslang en/of ontluchtingssleutel ophalen. Hier zijn geen kosten aan verbonden. 

Wilt u weten hoe u uw cv-ketel moet bijvullen en ontluchten? Klik hier voor onze instructiefilm.

Wat is een warmte- en koudeopslag (WKO)?

Algemeen

Onder de grond van het Europapark liggen de leidingen van een modern systeem voor warmte- en koudeopslag (wko). Wko is een duurzame methode om energie in de vorm van warmte of koude in de bodem op te slaan. De techniek wordt gebruikt om gebouwen en woningen te verwarmen en te koelen. In de zomer wordt koud water door de leidingen gepompt om te koelen. In de winter wordt warm water door de leidingen gepompt om te verwarmen. Deze methode leidt tot een aanzienlijke energiebesparing en vermindering van CO2-uitstoot.

Onze appartementen aan de Boumaboulevard in Groningen worden op deze manier verwarmd / gekoeld.

Ik heb een brief ontvangen over een onderhoudsafspraak voor mijn cv-ketel, maar dit onderhoud is al uitgevoerd. Wat moet ik doen?

Algemeen

Wanneer u onterecht een brief heeft ontvangen over een onderhoudsafspraak, neem dan contact met ons op via ons contactformulier of via 088 – 20 33 000. Wij maken dan een notitie en u mag de brief als niet verzonden beschouwen.

Mijn warmtepomp kan ook koelen, hoe werkt dit het beste?

Algemeen

Een warmtepomp die kan koelen, kan een klein verschil maken. Als het langer dan 24 uur warmer dan 25 graden is, schakelt dit systeem in. Dit zal maximaal 5 graden verschil maken. Het helpt als u vroeg in de ochtend alles tegen elkaar openzet en zo zorgt dat koele lucht in huis komt. Als de zon schijnt en het buiten warmer wordt is het van belang alles weer te sluiten.

De koelfunctie kan dus een klein verschil maken. Houdt u er rekening mee dat dit systeem niet hetzelfde kan en doet als een airco.