Vertaal deze pagina

Inschrijven

Lefier heeft in de stad Groningen met ruim 3500 kamers een groot en gevarieerd aanbod voor studenten en werkende jongeren. In andere gemeenten verhuurt Lefier geen kamers.

Om in aanmerking te komen voor een kamer, moet je je inschrijven. Dat kan met het inschrijfformulier op onze website.

De inschrijving kost eenmalig € 30,00.
Je kunt je inschrijven vanaf je 16de. Zo kun je alvast wachttijd opbouwen. Zodra je 17 bent kun je een huurcontract afsluiten. Ben je jonger dan 18? Dan heb je toestemming van je ouders of voogd nodig.
Ben je 30 jaar of ouder? Dan kom je niet meer in aanmerking voor een kamer en kun je niet meer reageren op kamers.

Voor de kamers kan er een wachttijd zijn, vooral in juli, augustus en september. Er komen dan veel nieuwe studenten naar de stad. We hebben echter soms ook kamers die direct beschikbaar zijn.

Wil je geen kamer maar een woning huren in Groningen? Schrijf je dan in bij WoningNet.

Hoe kan ik mij inschrijven als kamerzoekende?

Studenten of werkende jongeren kunnen zich bij Lefier inschrijven als kamerzoekende in Groningen. Voor de inschrijving geldt een minimum leeftijd van 16 jaar en een maximum leeftijd van 29 jaar. Je mag pas op kamers reageren vanaf je 17e en vanaf je 18e mag je zelf je contract tekenen (als je 17 jaar bent dan moeten je ouders mee om het contract ook te tekenen ).

Inschrijven als kamerzoekende kan via het inschrijfformulier op onze website. Je hebt een e-mailadres nodig om je in te kunnen schrijven. De bevestiging van je inschrijving versturen wij namelijk per e-mail. Ook als wij je een kamer aanbieden, doen wij dit via e-mail en per sms. Zorg er dus voor dat wij altijd jouw juiste e-mailadres en mobiele telefoonnummer hebben.

De inschrijfkosten zijn eenmalig . Zodra je je hebt ingeschreven en hebt betaald, is je account actief en kun je direct reageren op beschikbare kamers.  Als je niet direct kunt reageren, kan dit meerdere oorzaken hebben. De betaling is nog niet verwerkt (dit kan enkele dagen duren) of je wilt reageren op een kamer waar je niet voor in aanmerking komt (leeftijd).

Heb je de betaling gedaan en is jouw account actief? Dan ontvang je 1 punt per maand. Hoe meer punten je hebt, hoe meer kans je maakt op een kamer.  

Wat zijn de voorwaarden om een kamer te huren?

Voorwaarden
Klik hier voor een overzicht van de voorwaarden en toewijzingsregels die bij de kamers gesteld worden.

Toewijzing en huurtoeslag
Kamers met een rekenhuur (kale huur + subsidiabele servicekosten) van meer dan € 424,44 worden in verband met de huurtoeslaggrens alleen toegewezen aan kamerzoekende van 23 jaar of ouder. Ben je jonger dan 23, dan kun je dus niet reageren op de kamer.

Hoe kan ik het inschrijfgeld als kamerzoekende betalen?

Als je het inschrijfformulier op onze website volledig hebt ingevuld, klik dan op ‘verzenden’. Je krijgt eerst de gegevens te zien die je hebt ingevuld. Controleer dit en klik op ‘ja’ als het allemaal klopt. Je krijgt dan automatisch een e-mail in je mailbox en kunt meteen doorlinken naar het betaalmenu voor het betalen van het inschrijfgeld. Kies een betaalmethode (iDeal, Visa, Mastercard of Bankoverboeking). Je kunt dit ook op een later moment doen. Als je dat doet, kom je wel op je persoonlijke reactiepagina, maar zie je de tekst: ´Je kunt momenteel niet reageren, omdat je nog niet betaald hebt´. Klik vervolgens op ‘hier’ om naar de betaalpagina te gaan. Dit moet je uiterlijk binnen drie maanden doen, anders vervalt je inschrijving.

Let op: lukt de online betaling niet? Dan kun je de inschrijfkosten ook op kantoor komen pinnen.

Ik heb me ingeschreven als kamerzoekende, maar mijn account is nog niet actief. Wat kan ik doen?

Controleer eerst of je je inschrijving betaald hebt. Is dit het geval, neem dan contact op met Lefier op 088 2033000. Wij zullen dan controleren of we je betaling hebben ontvangen. Als we je betaling hebben ontvangen, zetten we je inschrijving op actief.

Ik ben op zoek naar een kamer en heb een lichamelijke beperking. Hoe gaat de toewijzing in z'n werk? Kan ik urgentie aanvragen, zodat ik voorrang krijg?

Heb je een lichamelijke beperking en gebruik je bijvoorbeeld een rolstoel, dan kun je via de Hulpverleningsdienst Groningen (HVD) aangeven dat je belangstelling hebt voor een aangepaste kamer. Als er een aangepaste kamer vrij komt, geeft Lefier dit aan de HVD door. De HVD kijkt vervolgens wie hier voor in aanmerking komt. Je kunt ook contact opnemen met de Stichting Wiel&Deal, klik hier voor meer informatie.

Wil je in verband met een lichamelijke aandoening / ziekte in aanmerking komen voor urgentie, dan kun je hiervoor contact met ons opnemen via 088 2033000.

Ik ga tijdelijk studeren in Groningen en zoek een kamer. Kom ik in aanmerking voor het project "kamerhoppen"?

Kamerhoppen is voor studenten die in een stad wonen en studeren en die tijdelijk voor hun studie naar een andere stad moeten verhuizen. De verhuurders die zijn aangesloten bij Kences (Kenniscentrum Studentenhuisvesting) kunnen je misschien aan tijdelijke woonruimte helpen. Als je wilt kamerhoppen en je huurt nu bij Lefier, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 088 2033000. 

Als je voor kamerhoppen in aanmerking komt, gaat het als volgt:

  • Je schrijft je in op de website van Lefier.
  • Je stuurt Lefier het inschrijvingsbewijs van de opleiding die je volgt.
  • Je laat de verhuurdersverklaring tekenen en stuurt die naar Lefier.

Als alle documenten binnen zijn, krijg je drie jaar extra wachttijd. Je kunt daarna zelf reageren op kamers via de website. Als je een van deze kamers krijgt, krijg je een contract met een opzegtermijn van een maand.

Meer informatie over "kamerhoppen" vind je hier.

 

Ik heb me ingeschreven als kamerzoekende, maar ik krijg geen inschrijfnummer te zien. Wat kan ik doen?

Neemt u hiervoor contact met ons op via telefoonnummer 088 2033000.

Kan ik me voor zowel een kamer als een appartement/woning inschrijven?

Dit kan niet in één inschrijving. Lefier heeft drie aparte inschrijfsystemen: één voor woningen in Groningen (Woningnet), één voor kamers (PZ) en één voor woningen in de regio Emmen, Stadskanaal, Borger-Odoorn en Midden-Groningen (Mijn Lefier). U kunt zich wel bij meerdere systemen inschrijven, maar dan betaalt u voor elk systeem inschrijfgeld. Als u een woning of kamer accepteert, vervalt de inschrijving in het systeem waaruit de woning of kamer is aangeboden. Eventuele andere inschrijvingen blijven geldig.

Kan ik meerdere kamers tegelijk aangeboden krijgen en bezichtigen?

Nee. U kunt maar één kamer aangeboden krijgen (en bezichtigen).

Kan ik voorrang krijgen voor een kamer als ik niet in de buurt van Groningen woon?

Nee, wij verlenen in principe geen voorrang aan kamerzoekenden die niet in de buurt van Groningen wonen. Alle kamers die Lefier beschikbaar heeft voor aankomende studenten of jongeren, staan op onze website. Naast dit aanbod hebben we dus geen andere kamers beschikbaar. Je kunt ook alleen maar via de website op ons kameraanbod reageren. Omdat de vraag groter is dan het aanbod, moeten we veel studenten/jongeren teleurstellen.

Kan ik mijn inschrijving overdragen aan iemand anders?

Nee, uw inschrijving voor een kamer of woning is niet overdraagbaar naar een ander persoon. Hierop worden geen uitzonderingen gemaakt.

Tot wanneer is mijn inschrijving voor een kamer geldig?

Je inschrijving is geldig totdat je een kamer hebt geaccepteerd, 30 jaar bent geworden of vier keer een kamer hebt geweigerd.