Inschrijven

Lefier heeft in de stad Groningen met ruim 3000 kamers een groot en gevarieerd aanbod voor studenten. In andere gemeenten verhuurt Lefier geen kamers.

Om in aanmerking te komen voor een kamer, moet je je inschrijven bij ROOM.nl.

 • Je kunt je inschrijven bij ROOM vanaf 16 jaar.
 • Je inschrijving kost eenmalig € 35,-.
 • De inschrijfduur is maximaal 8 jaar. Je hoeft deze tussentijds niet te verlengen. Studeer je langer dan 8 jaar of ben je PhD-er? Dan is op aanvraag verlenging mogelijk.
 • Heb je via ROOM een kamer gevonden? Na ondertekening van je nieuwe huurcontract blijf je automatisch ingeschreven staan en blijft je inschrijfduur behouden.
 • Om een kamer te kunnen huren moet je ingeschreven staan bij een onderwijsinstelling (MBO, HBO WO of PhD).
 • Je kunt reageren op kamers vanaf 4 maanden voor aanvang van je studie.
 • Je kunt alleen reageren op kamers in de regio waar je studeert of gaat studeren.

Heb je vragen over je inschrijving bij ROOM of over hoe het werkt? Neem dan contact op met de klantenservice van ROOM via 085-2021013. Zij zijn elke werkdag bereikbaar, tussen 8:30 en 17:00 uur. Je kunt ook het contactformulier op de website van ROOM gebruiken.

Wil je geen kamer maar een woning huren in Groningen? Schrijf je dan in bij WoningNet.

Inschrijven kamerzoekende

Ik heb geen activatiemail voor ROOM ontvangen, wat kan ik doen?

Als je geen activatiemail hebt ontvangen, kun je naar de website van ROOM gaan. Als je vervolgens klikt op 'Inloggen', krijg je de volgende tekst te zien: 

Heb je een account via één van de verhuurders gekregen en deze nog niet geactiveerd?
Check dan de e-mail met de instructies. Heb je deze e-mail niet ontvangen, dan kun je je inloggegevens 'hier' opvragen.

Klik vervolgens op 'hier' en vraag je gebruikersnaam op. Daarmee kun je vervolgens een (nieuw) wachtwoord aanmaken. 

Wat is ROOM?

Bij ROOM vind je aanbod van studentenkamers in verschillende studentensteden. Hierdoor heb je met één inschrijving de mogelijkheid om een kamer in een andere studentenstad te huren. Dat is handig als je gaat studeren, maar nog niet precies weet in welke stad. Of als je je studie (tijdelijk) in een andere stad voortzet. Je behoudt bij ROOM je inschrijfduur als je een kamer hebt gevonden. Hierdoor wordt het makkelijker om na verloop van tijd te verhuizen naar een andere kamer.

Is ROOM alleen voor studenten beschikbaar?

Ja, om via ROOM een kamer/woning te kunnen huren, moet je ingeschreven staan bij een onderwijsinstelling (Mbo, Hbo, Wo of PHD). Je kunt je wel inschrijven als je nog geen student bent, maar je kunt pas huren als je student bent. Studeer je niet (meer), maar zoek je wel woonruimte in de gemeente Groningen? Dan kun je inschrijven bij WoningNet.  

Wat gebeurt er met mijn huidige inschrijving nu ik overgezet wordt naar ROOM?

Je inschrijving bij Lefier komt te vervallen en gaat over naar ROOM. In april ontvang je hierover bericht van ROOM zelf. Je hebt dan een half jaar om je account te activeren. Daarnaast is het belangrijk dat je dan je gegevens controleert en eventueel aanvult. Vanaf dat moment kun je via ROOM reageren op beschikbare kamers.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een kamer in de Acero (voorheen Esdoornflat)?

Kamers van de Acero worden via de gebruikelijke manier aangeboden. Je kunt je inschrijven via www.room.nl.

Kan ik voorrang krijgen voor een kamer als ik niet in de buurt van Groningen woon?

Ja, tussen 1 juli en 30 november krijgen studenten die ver weg wonen voorrang. Dit geldt voor vier complexen van Lefier. Geldt er voorrang? Dan staat dat altijd vermeld bij de advertentie op ROOM. Alle kamers die Lefier beschikbaar heeft voor aankomende studenten staan op deze website. Naast dit aanbod hebben we dus geen andere kamers. Meer informatie over de voorrangsregels lees je op ROOM.

Kan ik me voor zowel een kamer als een appartement/woning inschrijven?

Dit kan niet in één inschrijving. Lefier heeft drie aparte inschrijfsystemen: één voor woningen in Groningen (Woningnet), één voor kamers (ROOM) en één voor woningen in de regio Emmen, Stadskanaal, Borger-Odoorn en Midden-Groningen (Thuiskompas). U kunt zich wel bij meerdere systemen inschrijven. Als u een woning of kamer accepteert, vervalt de inschrijving in het systeem waaruit de woning of kamer is aangeboden. Eventuele andere inschrijvingen blijven geldig.

Ik ga tijdelijk studeren in Groningen en zoek een kamer. Kom ik in aanmerking voor het project "kamerhoppen"?

Kamerhoppen is voor studenten die in een stad wonen en studeren en die tijdelijk voor hun studie naar een andere stad moeten verhuizen. De verhuurders die zijn aangesloten bij Kences (Kenniscentrum Studentenhuisvesting) kunnen je misschien aan tijdelijke woonruimte helpen. Als je wilt kamerhoppen en je huurt nu bij Lefier, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 088 – 20 33 000. 

Als je voor kamerhoppen in aanmerking komt, gaat het als volgt:

 • Je schrijft je in op de website van ROOM.
 • Je stuurt Lefier het inschrijvingsbewijs van de opleiding die je volgt.
 • Je laat de verhuurdersverklaring tekenen en stuurt die naar Lefier.

Als alle documenten binnen zijn, krijg je drie jaar extra wachttijd. Je kunt daarna zelf reageren op kamers via de website. Als je een van deze kamers krijgt, krijg je een contract met een opzegtermijn van een maand.

Meer informatie over "kamerhoppen" vind je hier.

 

Ik ben op zoek naar een kamer en heb een lichamelijke beperking. Hoe gaat de toewijzing in z'n werk? Kan ik urgentie aanvragen, zodat ik voorrang krijg?

Heb je een lichamelijke beperking en gebruik je bijvoorbeeld een rolstoel? Dan kun je via de Gemeente Groningen (WIJ team) aangeven dat je belangstelling hebt voor een aangepaste kamer. De gemeente plaatst je op een wachtlijst. Zodra Lefier een aangepaste kamer vrij heeft, geeft Lefier dit aan het WIJ team door. Het WIJ team kijkt vervolgens wie hiervoor in aanmerking komt.

Wil je vanwege een lichamelijke aandoening / ziekte in aanmerking komen voor urgentie? Dit is mogelijk als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
De voorwaarden zijn:
* Je moet aan kunnen tonen dat je zelf al actief op zoek bent geweest naar passende woonruimte.
* Je moet een medische verklaring kunnen overleggen.
* Je moet ingeschreven staan bij ROOM als kamerzoekende.
* Daarnaast moet je voldoen aan de standaard voorwaarden voor kamerzoekende.

Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden? Dan kun je een e-mail met je verzoek sturen naar bewzak-h@lefier.nl.

Hoe kan ik mij inschrijven als kamerzoekende?

Als je voor een kamer in aanmerking wilt komen kun je je inschrijven via ROOM.

 • Je kunt je inschrijven bij ROOM vanaf 16 jaar.
 • Je inschrijving kost eenmalig € 35,- .
 • De inschrijfduur is maximaal 8 jaar. Je hoeft deze tussentijds niet te verlengen. Studeer je langer dan 8 jaar of ben je PhD-er? Dan is op aanvraag verlenging is mogelijk.
 • Heb je via ROOM een kamer gevonden? Na ondertekening van je nieuwe huurcontract blijf je automatisch ingeschreven staan en blijft je inschrijfduur/-datum behouden.

Ik ben woningzoekende/kamerzoekende en kan niet inloggen in mijn account. Wat moet ik doen?

Bent u uw wachtwoord vergeten? 
Afhankelijk van waar u ingeschreven staat, kunt u uw wachtwoord opnieuw instellen via Thuiskompas of WoningNet of ROOM.

Krijgt u een foutmelding bij het inloggen? 
Afhankelijk van waar u ingeschreven staat, kunt u contact opnemen met Thuiskompas, ROOM of Lefier (voor WoningNet). Telefoonnummer Lefier: 088 – 20 33 000. 

Mag ik al reageren op een kamer via ROOM als ik nu nog niet studeer?

Je kunt reageren op een kamer als je binnen 4 maanden gaat studeren. Dit moet je kunnen aantonen middels een toelatingsbewijs van de onderwijsinstelling of je aanvraag voor studiefinanciering bij de DUO. Begint je studie op 1 september, dan kun je vanaf 1 mei reageren op kamers.