Kamers dragen bij aan welzijn student

Studenten op kamers met gedeelde voorzieningen zijn aanmerkelijk gelukkiger dan studenten in een studio. Dit is de conclusie van de analyse die onderzoeksbureau ABF Research uitvoerde in opdracht van Kences (pdf onderaan de pagina). Dit is belangrijk nieuws omdat het slecht gesteld is met het welzijnsniveau van studenten. Bovendien neemt het aantal studentenkamers met gedeelde voorzieningen op dit moment snel af, terwijl het aantal studio’s voor studenten gestaag toeneemt. De analyse van ABF toont aan dat het bouwen en behouden van kamers een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verbeteren van het studentenwelzijn. 

Band met huisgenoten belangrijk voor het welzijn van studenten op kamers

Aandacht voor het studentenwelzijn is hard nodig. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 51% van de Nederlandse studenten psychische klachten ervaart, waarvan 23% ernstig. De analyse van ABF op basis van de Landelijke monitor studentenhuisvesting 2022 toont aan dat een goede band met huisgenoten een positief effect heeft op het welzijn van studenten. Vooral Nederlandse studenten lijken baat te hebben bij het wonen op kamers.

Studenten in een onzelfstandige woonruimte hebben veel vaker een goede band met hun huisgenoten (75%) dan dat studenten in een zelfstandige woonruimte een goede band met hun buren hebben (42%). De band tussen buren is echter minder hecht dan de band met huisgenoten. Daarom kunnen deze percentages niet een-op-een met elkaar vergeleken worden. Studenten in zelfstandige woonruimten (veelal studio’s) lopen daardoor meer risico op weinig sociaal contact en isolement. Zij zijn afhankelijk van het vinden van hun sociale netwerk buiten de deur.

De vorige week verschenen handreiking 'Prestatiedruk en stress onder studenten in het hoger onderwijs' benadrukt juist dat dat binding en sociale steun een beschermende factor is tegen het ervaren van prestatiedruk en stress onder studenten.

Figuur 1 Antwoord op de stelling "ik heb een goede band met mijn huisgenoten (bij onzelfstandige woonruimten) of buren (bij studio's)". Bron: Landelijke monitor studentenhuisvesting 2022

Het aandeel studio’s stijgt al jaren ten koste van de onzelfstandige woonruimten

Ondanks het feit dat onzelfstandige woonruimten belangrijk zijn voor het welzijn en de sociaal emotionele ontwikkeling van studenten, daalde het aandeel studenten dat in een onzelfstandige woonruimten woont de afgelopen 8 jaar van 58% naar 52%, terwijl het aandeel studenten in een studio juist steeg van 12% naar 23%. Dit zijn de cijfers van medio 2022. Het AD kopte deze week over het nijpend tekort aan studentenkamers: er vindt krimp plaats in de commerciële, particuliere kamermarkt. Vooral de traditionele studentenkamer verdwijnt. Daardoor is de verhouding tussen kamers en studio’s inmiddels nog verder uit balans geraakt.

Figuur 2: verdeling naar type woonruimte in collegejaar '13-'14 en '21-'22. Bron: Landelijke monitor studentenhuisvesting

Overheidsmaatregelen bepalend voor het aantal studentenkamers

Vorige week is de internetconsultatie voor het woningwaarderingsstelsel voor onzelfstandige woonruimte (WWSO) geopend. Dit nieuwe WWSO moet het bouwen en verhuren van kamers met gedeelde voorzieningen weer aantrekkelijk maken.

Jolan de Bie, directeur van Kences: “Een nieuw WWSO is goed nieuws, maar er is meer nodig om onzelfstandige kamers te stimuleren. Immers een student die een studio huurt heeft recht op huurtoeslag, maar iemand die op kamers woont in de regel niet. Daardoor zijn kamers duur ten opzichte van studio’s. Door studenten op kamers ook recht te geven op financiële compensatie, komen de woonlasten van onzelfstandige woonruimten meer in balans met die van studio’s. Er ontstaat een gelijk speelveld, waardoor het weer aantrekkelijk wordt om kamers te bouwen in plaats van studio’s.” Ze vervolgt, “maar ook andere landelijke en lokale maatregelen hebben veel invloed op het aantal onzelfstandige kamers, vooral in de commerciële sector. De commerciële sector was vorig jaar nog verantwoordelijk voor 53% van de onzelfstandige kamers. Omdat de commerciële sector krimpt en verantwoordelijk is voor zoveel studentenkamers vermindert het aantal kamers ingrijpend en dat is zorgelijk.”

Lees hier de analyse van ABF Research: Het effect van huisvesting op het welzijn van studenten

Wil je de Landelijke monitor studentenhuisvesting 2022 inzien? Dat kan hier.

ABF Research - Effect van huisvesting op het welzijn van studenten