Start aardbevingsbestendige werkzaamheden woningen Woudbloem

Tien bestaande woningen van woningcorporatie Lefier aan de straat Scharmer Ae in Woudbloem worden onder regie van Nationaal Coördinator Groningen aardbevingsbestendig gemaakt. Om alle werkzaamheden uit te voeren is het noodzakelijk dat bewoners tijdens de werkzaamheden op een andere plek wonen. Inmiddels zijn de meeste bewoners verhuisd naar de wisselwoningen. De werkzaamheden starten op 4 december en zijn naar verwachting in het najaar van 2018 afgerond.

Bouwkundig versterken

Het versterken van de tien woningen is een ingrijpend traject dat ongeveer een jaar gaat duren. De unieke woningen aan de Scharmer Ae in Woudbloem zijn bestempeld als beeldbepalende woningen en blijven na de versteviging dezelfde karakteristieke uitstraling houden. Bouwbedrijf Vriesbouw gaat in opdracht van Centrum Veilig Wonen de werkzaamheden uitvoeren. De versterkingswerkzaamheden vinden plaats onder regie van Nationaal Coördinator Groningen (NCG).

Tijdelijke huisvesting

De werkzaamheden aan de woningen zijn ingrijpend. Bewoners kunnen daarom niet in de woning blijven wonen. De tuinen blijven wel toegankelijk. Voor een periode van negen maanden maken de bewoners gebruik van een tijdelijke woning, op zo’n 400 meter van de huidige woning. In november 2017 zijn de meeste bewoners verhuisd naar de tijdelijke locatie.

“Niemand heeft hiervoor gekozen en het is voor onze huurders een zwaar en langdurig proces. Ik hoop echt, dat ze achteraf blij zullen zijn met hun vernieuwde woning en tot die tijd ook deze laatste fase in een wisselwoning goed doorstaan”, zegt Lex de Boer, bestuurder van Lefier.

De wisselwoning heeft, net als de huidige woning, een grootte van 55 m2. De woningen zijn voorzien van elektrische verwarming en zijn goed geïsoleerd.

NCG

Nationaal Coördinator Groningen is een samenwerking van twaalf Groninger gemeenten in het aardbevingsgebied waaronder de gemeente Slochteren, de provincie Groningen en het Rijk.