Zijn zonnepanelen nog wel gunstig nu er terugleverkosten betaald moeten worden?

Sinds kort mag uw energieleverancier terugleverkosten vragen als u zonnepanelen heeft. Ook zijn er plannen om het salderen af te schaffen. Het voordeel op uw energierekening wordt daardoor kleiner. Welke gevolgen dit heeft, leest u hier.  

Ik heb zonnepanelen. Gaat me dat geld kosten in plaats van opleveren?

Op het dak van uw woning liggen zonnepanelen. Die wekken stroom op. Stroom die u niet gebruikt levert u terug aan uw energieleverancier. Uw energieleverancier verrekent dat met de stroom die u gebruikt. Dit wordt salderen genoemd. Dankzij uw zonnepanelen heeft u een lagere energierekening.

Soms gebruikt u stroom en soms levert u stroom terug
De meeste energie wekken zonnepanelen op als de zon schijnt. Dan leveren uw zonnepanelen vaak meer stroom dan u gebruikt. Die stroom levert u terug aan het net. Op bewolkte dagen leveren zonnepanelen minder stroom. En ’s nachts helemaal niets. Maar dan gebruikt u wel stroom. Op die momenten gebruikt u stroom van het net.

Veel energieleveranciers vragen sinds kort terugleverkosten
Misschien heeft u al bericht gehad van uw energieleverancier. Als u zonnepanelen heeft, moet u terugleverkosten betalen. Dat komt omdat er soms teveel stroom is in Nederland. Bijvoorbeeld als de zon schijnt. En op andere momenten is er te weinig. Energieleveranciers moeten daardoor steeds meer kosten maken om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.

Zonnepanelen zorgen nog steeds voor een lagere energierekening
Het voordeel op uw energierekening wordt dus iets minder. Maar nog altijd is uw energierekening lager dan zonder zonnepanelen. Let goed op als u een nieuw energiecontract afsluit. Er zijn verschillen tussen energieleveranciers. De terugleverkosten zijn bij het ene bedrijf hoger dan bij het andere.


U kunt geld besparen door overdag energie te gebruiken
Op zonnige dagen leveren uw zonnepanelen meer stroom op dan u gebruikt. ’s Nachts en op bewolkte dagen gebruikt u meer stroom dan uw zonnepanelen opleveren. U kunt hier rekening mee houden. Zet uw wasmachine en droger zoveel mogelijk overdag aan als de zon schijnt. Dan gebruikt u direct de energie die uw zonnepanelen leveren.  

Ook als het salderen stopt blijven zonnepanelen gunstig voor u
Over een paar jaar stopt waarschijnlijk het salderen. U kunt stroom dan niet meer verrekenen. Maar als het salderen stopt, mogen energieleveranciers ook geen terugleverkosten meer vragen. Zonnepanelen leveren dan nog steeds voordeel op, want de stroom die de panelen opwekken, hoeft u niet te betalen. Ook krijgt u een kleine vergoeding voor de stroom die uw zonnepanelen terugleveren aan het net.

Ik woon in een NOM-woning. Hoe zit het met de terugleverkosten?

Woont u in een Nul-Op-De-Meterwoning? Dan wekken de zonnepanelen bij normaal gebruik net zoveel stroom op als u verbruikt. Uw energierekening is daardoor heel erg laag.

Net als een ‘gewoon’ huis met zonnepanelen is uw NOM-woning aangesloten op het net. Wanneer uw zonnepanelen meer stroom opwekken dan u nodig heeft, wordt de elektriciteit aan het net teruggeleverd. Hiervoor ontvangt u een vergoeding. ’s Nachts en op een bewolkte dag gebruikt u stroom van het net. Bij gemiddeld gebruik is dit in evenwicht.

U betaalt een vergoeding (EPV) aan Lefier voor de energiebesparende voorzieningen in uw huis
Omdat de extra isolatie en duurdere installaties in uw NOM-woning duurder zijn dan in een gewoon huis, betaalt u een EPV. Dit staat voor Energie Prestatie Vergoeding. Het bedrag is wettelijk vastgesteld. Het bedrag dat u maandelijks betaald, is lager dan de energierekening van een vergelijkbaar huis met verwarming op aardgas.

Ook u krijgt te maken met terugleverkosten
Omdat ook uw zonnepanelen stroom terugleveren aan het net, mag uw energieleverancier  terugleverkosten vragen. Daar kan Lefier niets aan doen. Onze berekeningen geven aan dat u nog altijd goedkoper uit bent dan in een woning met verwarming op gas. Daarom vergoeden wij de terugleverkosten niet.

Trek aan de bel als u denkt dat uw EPV hoger is dan een energiecontract met gasaansluiting
Heeft u het idee dat u door de terugleverkosten een te hoge EPV betaalt? Dus dat een energiecontract voor een vergelijkbaar huis met verwarming op aardgas goedkoper is? Laat het dan weten aan Lefier. Dan onderzoeken we samen of dat klopt.

U kunt geld besparen door overdag energie te gebruiken
Op zonnige dagen leveren uw zonnepanelen meer stroom op dan u gebruikt. ’s Nachts en op bewolkte dagen gebruikt u meer stroom dan uw zonnepanelen opleveren. U kunt hier rekening mee houden. Zet uw wasmachine en droger zoveel mogelijk overdag aan als de zon schijnt. Dan gebruikt u direct de energie die uw zonnepanelen leveren.  

Schakel uw zonnepanelen niet zelf uit
Ga niet zelf klussen aan uw zonnepanelen. Bijvoorbeeld door deze uit te schakelen. Dat levert geen voordeel op en kan gevaarlijk zijn. Bovendien gaat de installatie mogelijk kapot. Heeft u twijfels over de installatie? Neem dan contact op met Lefier.

Ook als het salderen stopt blijven zonnepanelen gunstig voor u
Over een paar jaar stopt waarschijnlijk het salderen. U krijgt dan geen geld meer voor stroom die uw zonnepanelen terugleveren aan het net. Als het salderen stopt, mogen energieleveranciers geen terugleververgoeding meer vragen. Maar ook in die situatie zullen de energielasten in uw NOM-woning lager zijn dan in een vergelijkbare woning met aardgasaansluiting.