Vertaal deze pagina

Nieuw-Weerdinge: 'Denken in kansen'

“In Nieuw-Weerdinge hebben we 70 oude gezinswoningen gesloopt en tot nu toe 16 nultredenwoningen teruggebouwd”, zegt assetmanager Henk Stolte. “Dat is op dit moment voldoende, maar daardoor is wel een gat in het gebied ontstaan. Hoe gaan we daar mee om? Er zijn veel suggesties gedaan. Maak er een grote moestuin van bijvoorbeeld, maar ja, iedereen heeft al een grote tuin. Of een voetbalveld, maar er is plek voor wel drie of vier voetbalvelden. Zonnepanelen met schapen eronder was ook een voorstel. Maar wil je daar tegenaan kijken?”

Programmamanager Kirstin Meringa: “Tegelijkertijd heeft de gemeente al enkele jaren kavels te koop voor particuliere bouw ten noorden van het dorp (uitbreidingsplan Mandebroek). Van de 25 kavels zijn er nu drie verkocht en het lijkt er niet op dat het er meer worden. Daardoor is het ook lastig om dit deel van het dorp leefbaar te houden. We zijn met de gemeente aan het overleggen of we kunnen samenwerken. Wellicht is een deel van het open gebied dat nu is ontstaan, geschikt voor kavelverkoop.”

Ze geeft nog een voorbeeld. “Aan de randen van het dorp zijn nu seniorenwoningen. Die liggen ver van het centrum, waardoor ze minder aantrekkelijk zijn om te verhuren. Misschien is het een idee om een deel hiervan te verplaatsen naar deze kale vlakte. En Nieuw-Weerdinge heeft ook woningen die er slecht aan toe zijn of een verouderde indeling hebben. Je kunt ervoor kiezen om die te slopen en (deels) hier terug te bouwen. Over al deze mogelijkheden zijn we aan het nadenken.” Henk Stolte: “Zo zie je dat zo’n open stuk niet alleen een blok aan het been is, maar ook kansen biedt!”