Besparen

ENGLISH: Read more about saving energy here
POLSKI: Przeczytaj więcej o oszczędzaniu energii
TÜRKÇE: Enerji tasarrufu hakkında daha fazla bilgi için okumaya buradan devam edin

التركية: اقرأ المزيد عن الاقتصاد في الطاقة هنا

Het afgelopen jaar is er veel gebeurd in de wereld. Plotseling is aardgas heel duur geworden. En dat lijkt voorlopig niet te veranderen. Miljoenen mensen krijgen te maken met een veel hogere energierekening. Daarom is besparen op energie belangrijker dan ooit. Lefier helpt u hierbij. Op deze pagina vind je adviezen, tips en manieren om minder gas en stroom te gebruiken.

Hoe kunnen we je helpen? 

Hou deze pagina in de gaten. Want we proberen je op heel veel manieren te helpen. We delen bijvoorbeeld pakketten uit met energiebesparende middelen. Zoals tochtband. Daarnaast gaan we op nóg meer woningen zonnepanelen leggen. En werken we harder dan ooit aan het duurzaam maken van woningen met een slecht energielabel. 

Heb je zelf een goed idee om energie te besparen? Laat het ons dan weten.

Wat doet Lefier voor je?

Het liefst zouden wij alle woningen die slecht geïsoleerd zijn meteen duurzaam maken. Helaas is dat onmogelijk. Daarom hebben we nog een paar jaar nodig. Dus ook jouw woning komt aan de beurt. Moet je nog even wachten? Dan helpen we je alvast met tips en hulpmiddelen om energie te besparen.

Wanneer ben ik aan de beurt?

We proberen zoveel mogelijk de huizen met de slechtste energielabels als eerste aan te pakken. Want in woningen met weinig isolatie is de energierekening het hoogst. We plannen de werkzaamheden lang vooruit. Want alleen dan kunnen we ervoor zorgen dat binnen een paar jaar alle huurwoningen van Lefier energielabel D of beter hebben. 

Energiebesparende middelen

Met simpele hulpmiddelen kun je snel energie besparen. Tochtband voorkomt dat koude lucht langs deuren en kieren je woning binnenkomt. En met een brievenbusborstel zorg je ervoor dat er geen kou door de brievenbus gaat. Ledlampen verbruiken veel minder stroom dan ouderwetse gloeilampen. Kortom, met dit soort simpele middelen bespaar je al gauw enkele tientjes per jaar. Misschien zelfs wel meer. 
Deze herfst en winter delen we pakketten met dit soort middelen uit aan bewoners van slecht geïsoleerde woningen. Dat doen we per buurt en wijk. Als jouw straat aan de beurt is, krijg je van ons een brief. Daarin lees je hoe je een tasje met spullen kunt krijgen. 

Kiezen of delen

Het liefst zouden we alle huurders meteen helpen aan een energiezuinige woning. Maar op dit moment is het moeilijk om voldoende spullen in te kopen. We krijgen bijvoorbeeld minder zonnepanelen binnen dan we zouden willen. Ook zijn er te weinig vaklieden die het werk kunnen doen. 

Daarom vragen we je begrip voor het lange wachten. We moeten immers kiezen. We proberen zoveel mogelijk de woningen met de minste isolatie als eerste op te knappen. En we delen de energiedisplays uit aan huurders die er het meeste aan hebben. Wil je weten wanneer jij aan de beurt bent? We doen ons best het je te vertellen, maar in sommige gevallen weten wij het ook nog niet precies. 

Veel gevraagd over Besparen

Wat gaat Lefier doen om de energielasten voor mij te verminderen?

Algemeen

Zo snel mogelijk maken wij al onze woningen duurzamer. We beginnen met de woningen die het het hardste nodig hebben. Dit zijn de woningen met een energielabel E, F of G. We nemen contact met u op als we uw woning gaan verduurzamen. Dan vertellen we ook over de plannen voor uw woning.

Wilt u ondertussen zelf al verduurzamen? Dan kunt u via Mijn Lefier bijvoorbeeld dubbelglas aanvragen. Bekijk ook onze site met besparingstips: www.lefier.nl/besparen.

Wanneer wordt mijn woning door Lefier verduurzaamd?

Algemeen

We doen er alles aan om onze woningen zo snel mogelijk te verduurzamen, zodat u hier als huurder ook zo snel mogelijk van kan profiteren. Echter kunnen we niet alle woningen tegelijk verduurzamen. We hebben te maken met beperkende zaken zoals de beschikbaarheid van materiaal en capaciteit bij onze bouwpartners. We doen ons uiterste best, samen met onze partners, om zo snel mogelijk woningen duurzaam te maken.

Als u in een woning woont met een energielabel E, F of G dan wordt uw woning vóór 2028 verduurzaamd. Tenzij u in een monument woont of uw woning gesloopt wordt. Zodra uw woning aan de beurt is, nemen wij contact met u op en vertellen wij over de plannen voor uw woning.

Wilt u alvast zelf aan de slag? Dat kan. Bekijk wat mogelijk is op onze pagina www.lefier.nl/besparen.

Waarom is mijn woning nog niet verduurzaamd?

Algemeen

We doen er alles aan om onze woningen zo snel mogelijk te verduurzamen, zodat u hier als huurder ook zo snel mogelijk van kan profiteren. Helaas kunnen we niet alle woningen tegelijkertijd verduurzamen. Dit heeft te maken met de beschikbaarheid van materialen, levertijden en bouwmedewerkers. De komende jaren verduurzamen we jaarlijks zo’n minimaal 1000 woningen. 

Waarom worden monumentale panden niet verduurzaamd door Lefier?

Algemeen

Om een monument in stand te houden en te beschermen hebben we te maken met wet- en regelgeving. Hierdoor is het vaak onmogelijk om een monumentaal pand goed te verduurzamen. Lefier start een pilot om te onderzoeken of er alternatieve manieren zijn om deze panden te verduurzamen.

Zelf kunnen bewoners van monumentale panden aan de slag met het besparen van energie. Kijk voor onze tips op www.lefier.nl/besparen.

Welke verduurzamingsmiddelen hebben jullie ter beschikking voor mij?

Algemeen

Op dit moment kunt u, als uw woning nog voorzien is van enkel glas, een aanvraag indienen om dat te vervangen voor dubbel glas. U kunt deze aanvragen indienen via Mijn Lefier.

Op dit moment bieden we ook pakketten aan met daarin naar keuze ledlampen, tochtstrips, brievenbusborstels en radiatorfolie. Als eerst komen woningen met een slecht energielabel hiervoor in aanmerking, bewoners worden hierover via een brief geïnformeerd. Ook schrijven we bewoners met een slecht energielabel aan of zij behoefte hebben aan een energiedisplay. U kunt zowel de pakketten als de energiedisplay niet zelf aanvragen.

Tot slot kunt u een aanvraag voor zonnepanelen telefonisch bij ons indienen via 088 – 20 33 000. 

Ik ben van het gas af en heb hierdoor een hoger stroomgebruik. Omdat ik boven het energieplafond zit betaal ik hier een hogere prijs voor. Wat moet ik doen?

Algemeen

Op dit moment is het kabinet nog aan het kijken welke maatregelen gelden voor bewoners van deze huizen. Zodra hierover meer bekend is communiceren we hierover.

Ik kan de energierekening van deze woning niet meer betalen, ik wil graag een urgentieverklaring om te verhuizen

Algemeen

Op dit moment is het niet kunnen betalen van de energielasten geen reden om een urgentieverklaring te verkrijgen. Wij kunnen u daarom helaas nu geen voorrang geven. We gaan graag met u in gesprek om te kijken welke mogelijkheden er wel zijn.

Ik ben bang dat ik mijn energiekosten straks niet meer kan betalen, wat moet ik doen?

Algemeen

Voor vragen en zorgen over uw energierekening kunt u contact opnemen met het energiebedrijf. Ook kunt u op onze pagina kijken met tips om energie te besparen: lefier.nl/besparen

Ik huur van Lefier een woning met een collectieve (gezamenlijke) aansluiting of ik maak gebruik van het warmtenet. Geldt het energieplafond ook voor mij?

Algemeen

Op dit moment worden veel voorwaarden rondom het energieplafond nog uitgewerkt door het kabinet. Zoals het nu lijkt worden woningen met een collectieve aansluiting of aangesloten op een warmtenet op een gelijkwaardige manier gecompenseerd. Hoe dit er precies uit gaat zien in het prijsplafond weten we nog niet. Wanneer hier meer duidelijkheid over is, communiceren we hierover.

Ik deel nu een meter met andere huisgenoten, ik wil graag een persoonlijke meter zodat ik betaal wat ik daadwerkelijk verbruik. Kan dat?

Algemeen

Helaas is dat op dit moment nog niet mogelijk. Lefier onderzoekt of het mogelijk is om tussenmeters te plaatsen zodat persoonlijk verbruik inzichtelijk wordt.

Ik moet mijn woning ventileren, maar dit kost mij energie. Wat moet ik doen?

Algemeen

Het ventileren van uw woning kost geen extra energie. Frisse en droge lucht is namelijk sneller warm. Het ventileren van uw woning is belangrijk om vocht en schimmel te voorkomen. Ook voorkomt het klachten zoals hoofdpijn en benauwdheid.  Daarom adviseren we om de roosters altijd open te zetten.