Vertaal deze pagina

Energiebesparing

Verstandig omgaan met energie is goed voor uw portemonnee. En belangrijk voor het milieu. Met kleine veranderingen kunt u al energie besparen. Bijvoorbeeld: ledlampen gebruiken en de verwarming lager zetten als u van huis gaat. Er zijn verschillende handige websites met tips over energie besparen. Bekijk  ze eens, het kan u veel geld besparen.

Energiebeleid van Lefier
Oudere woningen zijn vaak niet erg energiezuinig. Daarom knapt Lefier veel oudere woningen op, zodat ze minder energie verbruiken. Zo zorgen we dat wonen betaalbaar blijft en helpen we het milieu. We streven ernaar dat in 2050 alle woningen gasloos zijn.

Meer informatie over energie besparen?
Er zijn verschillende handige sites met tips over energie besparen. Bekijk ze zeker eens, het kan u ook veel geld besparen!

Hoe kan ik besparen op mijn energierekening?

Enkele bespaartips:

 • Maak gebruik van spaarlampen of LED-lampen.
 • Doe het licht uit als u een ruimte verlaat.
 • Gebruik tochtstrips, maar ventileer wel regelmatig. Vochtige lucht warmt moeilijker op en kost meer energie.
 • Was alleen met een volle wasmachine, het liefst op 40 graden.
 • Gebruik zoveel mogelijk een droogrek in plaats van de wasdroger.
 • Verwarm uw huis verstandig. Zet de verwarming een uur voordat u gaat slapen al lager. Draai de verwarming omlaag als u langere tijd niet thuis bent en verwarm alleen ruimtes die u vaak gebruikt.
 • Laat apparaten niet op de stand-by stand staan. Het beste is televisies, computers e.d. helemaal uit te doen als u ze niet gebruikt. Dit is ook beter in verband met brandveiligheid.
 • Maak gebruik van een waterbesparende douchekop en probeer een minuutje korter te douchen.
 • Laat gordijnen niet over de radiatoren vallen.
 • Laat deuren en ramen niet onnodig openstaan (behalve bij het ventileren natuurlijk).
 • Sluit 's avonds de gordijnen, vitrages en de binnenzonwering. Zo houdt u de warmte binnen. Doe overdag juist het omgekeerde en laat de zon uw huis verwarmen.

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is in vergelijking met soortgelijke woningen. Het energielabel bestaat uit een klasse (A tot en met G) en een kleur (groen tot en met rood). Energielabel A (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig.
Het energielabel telt mee in de puntenwaardering van een zelfstandige woning en bepaalt dus mede de huurprijs. U kunt geen bezwaar maken tegen het label op zich. Wel kunt u bezwaar indienen tegen de huurverhoging. 

Bent u het niet eens met de huurverhoging, dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij Lefier. Gebruik hiervoor het formulier 'Bezwaarschrift huurverhoging'. Dit formulier kunt u downloaden op de website van de Huurcommissie (www.huurcommissie.nl). U moet het formulier vóór de ingangsdatum van de huurverhoging inleveren. Gaat een huurverhoging in op 1 juli, dan moet het formulier dus vóór 1 juli inleveren. De verhuurder stuurt het voorstel met de huurverhoging minstens twee maanden van tevoren naar u toe. U heeft dus ruim acht weken de tijd om het formulier in te leveren. Bent u te laat, dan kunt u geen bezwaar meer maken.

Ik heb een vraag over de energiemaatregelen aan de West-Indischekade

Neemt u hiervoor contact met ons op via telefoonnummer 088 2033000.