Zelf klussen

Een andere keuken plaatsen, zonnepanelen aanbrengen of een schutting plaatsen? Wij bieden u de mogelijkheid om zelf uw huurwoning aan uw eigen behoefte aan te passen. Wilt u zelf klussen in uw woning? Dan zijn er wel een aantal regels en voorwaarden. 

Heeft u plannen om iets te veranderen aan uw woning? Geeft u dit dan door via uw Mijn Lefier-account. Kiest u vervolgens onder 'Direct regelen' voor 'Aanvraag 'Zelf Klussen' (ZAV)'. Binnen 4 weken ontvangt u dan reactie.

Veel gevraagd over Zelf klussen

Welke spelregels en voorwaarden zijn er als ik zelf wil klussen in mijn woning (ZAV)?

Algemeen

Verandering aanbrengen
Een andere keuken plaatsen, zonnepanelen aanbrengen of een schutting plaatsen? Of een zonnescherm/screens plaatsen of een vaatwassseraansluiting? Wij bieden u de mogelijkheid om zelf uw huurwoning aan uw eigen behoefte aan te passen. Wilt u zelf klussen in uw woning? Dan is er wel een aantal regels en voorwaarden. Deze worden getoond als u een aanvraag indient.

Hoe kan ik dit aanvragen?
Heeft u plannen om iets te veranderen aan uw woning? U kunt een aanvraag indienen via uw Mijn Lefier-account. Kiest u vervolgens onder 'Direct regelen' voor 'Aanvraag 'Zelf Klussen' (ZAV)'. Binnen 4 weken ontvangt u dan reactie. Bij goedkeuring kunt u de werkzaamheden (laten) uitvoeren. De kosten zijn voor uzelf. 

Krijg ik een vergoeding?
In sommige gevallen is het mogelijk een vergoeding te krijgen voor de aangebrachte voorziening. Dit wordt bepaald op het moment dat u de woning verlaat. Of u een vergoeding ontvangt en de eventuele hoogte hiervan, hangt onder andere af van de leeftijd en de staat van het onderhoud.

Vragen?
Heeft u een vraag over zelf klussen? Neem dan contact op met onze klantenservice via telefoonnummer 088 – 20 33 000 of via ons contactformulier. Onze bouwkundig verhuurmakelaars vertellen u graag meer over de voorwaarden en mogelijkheden.

Wie kan ik benaderen voor het uitvoeren van kleine klusjes (geen reparaties) in mijn woning die ik zelf niet kan doen?

Algemeen

U kunt hiervoor zelf een klusser benaderen.
Let op: vraag eerst bij Lefier na of u voor deze klussen geen toestemming van Lefier nodig heeft.

Ik heb zelf geklust in mijn woning. Ben ik zelf verantwoordelijk voor het onderhoud hiervan?

Algemeen

U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan de verandering die u heeft aangebracht.

Ik wil de binnenkant van mijn balkon schilderen, mag dat?

Algemeen

Nee, de binnenkant van een balkon hoort bij de buitengevel en buitengevels mogen niet worden geschilderd.

Mag ik het cilinder van mijn slot zelf vervangen?

Algemeen

Ja, dit mag als het nieuwe slot van vergelijkbare kwaliteit is en er hierdoor geen schade ontstaat aan de deur of de woning. Wanneer u de huur opzegt en de woning verlaat, moet u het originele slot weer terugplaatsen. Eventuele schade moet u op eigen kosten herstellen.

Ik wil graag dubbel glas of een andere energiebesparende voorziening in mijn woning. Wat kan Lefier voor mij doen?

Algemeen

Lefier is druk bezig om een groot aantal woningen duurzamer te maken door ze beter te isoleren en zonnepanelen aan te brengen. Wordt uw woning of kamer binnenkort nog niet verduurzaamd, dan kunt u een aanvraag indienen door contact met ons op te nemen. Bijvoorbeeld voor het aanbrengen van dubbel glas of plaatsen van zonnepanelen. Wij nemen dan contact met u op om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Het kan echter zijn dat hier enige tijd over heen gaat.

Voor dubbel glas kunt u via uw Mijn Lefier-account een aanvraag indienen.

Nog een paar aandachtspunten:

  • Woont u in een studentenhuis in een onzelfstandige kamer waarbij u de keuken, douche en/of toilet deelt, dan nemen we alleen aanvragen van het gehele huis in behandeling.
  • Woningen waar kunststofkozijnen zitten wordt het enkelglas niet van vervangen.

Voor meer informatie over het aanvragen zonnepanelen klik hier. 

Ik wil graag een houtkachel in mijn woning plaatsen, mag dat?

Algemeen

Het plaatsen van een houtkachel is alleen mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Eén van de voorwaarden is dat de houtkachel door een erkend specialist wordt geplaatst. Daarnaast dient er al een geschikt rookkanaal aanwezig te zijn en zijn er voldoende natuurlijke ventilatiemogelijkheden aanwezig in de woning. En zo zijn er nog een aantal voorwaarden.

Het plaatsen van een houtkachel kunt u aanvragen via een ZAV-aanvraag. Dit kunt u doen via uw Mijn Lefier-account. Kies vervolgens onder 'Direct regelen' voor 'Aanvraag 'Zelf Klussen' (ZAV)'. Wij bepalen vervolgens of uw aanvraag aan alle voorwaarden voldoet en of plaatsing mogelijk is.

Wat moet ik doen zodat ik elektrisch kan gaan koken?

Algemeen

Wilt u elektrisch gaan koken? U kunt dan een aanvraag indienen via uw Mijn Lefier-account. Kiest u vervolgens onder 'Direct regelen' voor 'Aanvraag 'Zelf Klussen' (ZAV)'. Binnen 4 weken ontvangt u dan reactie. Bij goedkeuring kunt u de werkzaamheden (laten) uitvoeren. De kosten voor het aanpassen van de aansluiting in de keuken en eventuele aanpassingen in de meterkast zijn voor uzelf.

 

Mag ik de binnenzijde van mijn woning sauzen, verven en/of behangen?

Algemeen

Lefier doet niets aan behangen of schilderen van binnenmuren, deuren, kozijnen en/of plafond. Al deze werkzaamheden zijn voor u. Bij het achterlaten van de kamer/woning moet u deze netjes achterlaten.

Dit geldt niet voor de kamers in Acero (Esdoornlaan, Groningen) en Dragant (Duindoornstraat, Groningen). Hier mag de u de wanden, het plafond, de deuren en de kozijnen niet verven of sauzen. Daarnaast mogen er ook geen gaten worden geboord in de wanden, maar alleen in de houten plank/het rooster.

Let op: dit geldt alleen voor de binnenzijde van de woning. De buitenzijde mag u niet verven.