Wonen en zorg

Iedereen moet kunnen wonen waar hij/zij wil. Ook als daarbij extra hulp of zorg nodig is. Lefier biedt woningen aan die geschikt zijn voor mensen met specifieke zorgbehoeften. We werken hierbij samen met verschillende instellingen.

Woonruimte op maat
Lefier verhuurt panden aan onder andere culturele- en zorginstellingen en kinderdagverblijven. Heeft u een specifieke of bijzondere woonvraag, stelt u hem gerust. Wij denken graag met u mee over de mogelijkheden.

Veel gevraagd over Wonen en zorg

Kan ik als mantelzorger urgentie krijgen op een woning?

Algemeen

Ja, er zijn mogelijkheden voor zowel de mantelzorger als de zorgontvanger om urgentie te krijgen. Het besluit om mantelzorgurgentie te verlenen wordt genomen door de urgentiecommissie die actief is in het werkgebied waar je woont of een woning zoekt.

Urgentie voor regio Thuiskompas (midden-Groningen, Stadskanaal, Borger-Odoorn, Emmen)

Urgentie WoningNet Groningen (gemeente Groningen)

Kan ik als mantelzorger ook medehuurder worden?

Algemeen

Meestal kan je als mantelzorger geen medehuurder worden. Er zijn soms uitzonderingen mogelijk. Bijvoorbeeld als er sprake is van een langdurige mantelzorgrelatie. Wij beoordelen je aanvraag daarom op de volgende regels;

1. Je kunt aantonen dat je mantelzorger bent en de zorg die je geeft is langer dan drie maanden en minimaal 8 uur per week
2. Je woont al minimaal 2 jaar samen met degene voor wie je zorgt en deelt gezamenlijk de woonlasten
OF
3. Verhuizen en inwoning is noodzakelijk om de mantelzorg te kunnen geven en je laat daarbij een zelfstandige woning achter.

Om aan te tonen dat je aan deze regels voldoet moet je bij ons de volgende bewijsdocumenten aanleveren:
1. Medisch dossier van de zorgontvanger, of kopie van de zorgindicatie waaruit de langdurige zorgbehoefte blijkt
2. Een verklaring van het lokale steunpunt Mantelzorg of een ingevuld inventarisatieformulier waaruit blijkt dat je minimaal 8 uur per week en langer dan drie maanden mantelzorg verleent of gaat verlenen.
3. Indien je op dit moment al woonachtig bent op het betreffende adres; een overzicht van bankafschriften waaruit blijkt dat je structureel een bijdrage levert aan gezamenlijke woonlasten/huishoudkosten.

Voldoe je aan deze regels en wil je medehuurder worden? Dan kan de hoofdhuurder dit aanvragen via Mijn Lefier. Nadat je bent ingelogd kies je voor de knop 'Contractwijziging aanvragen'. Heb je geen Mijn Lefier account? Dan kun je contact met ons opnemen via 088 2033 000

Voldoe je niet aan deze regels? Dan mag je wel inwonen bij degene voor wie je zorgt of van wie je zorg ontvangt. Je wordt dan geen medehuurder. Je hebt geen rechten zoals iemand die op het contract staat dat wel heeft.

Hoe krijg ik een verklaring van een lokaal steunpunt Mantelzorg?

Algemeen

Voor het aanvragen van medehuurderschap of urgentie moet je kunnen aantonen dat je mantelzorger bent. Dat kan bijvoorbeeld door een verklaring van een lokaal steunpunt mantelzorg. Hieronder vind je de lokale steunpunten in ons werkgebied:

Groningen - Steunpunt Mantelzorg Humanitas Groningen

Midden Groningen - Steunpunt Mantelzorg – Kwartier Zorg & Welzijn

Stadskanaal - Mantelzorg - Welstad

Emmen - Mantelzorg Emmen

Borger-Odoorn - Contactpunt Mantelzorg (welzijnswerkmd.nl) of Ondersteuning voor mantelzorgs - Welzijnsgroep Andes  

Wat zijn de criteria voor een aanleunwoning bij verzorgingstehuis Mercator in Groningen (Kraaienest)?

Algemeen

Naast verzorgingstehuis Mercator in Lewenborg verhuurt Lefier aanleuningwoningen in de flat aan het Kraaienest (nr. 61 t/m 219). Deze flat staat haaks op het zorgcentrum.

In de aanleunwoningen wonen mensen zelfstandig. Het is mogelijk om een pakket via TSN Thuiszorg af te sluiten. Dit pakket bevat onder meer personenalarmering. Medewerkers van de Mercator zijn dag en nacht aanwezig als hulp nodig is. Een aanleunwoning is geschikt voor één of twee personen. Beide personen moeten minimaal 55 jaar zijn en mogen geen inwonende kinderen hebben.

Heeft u interesse voor een aanleunwoning in Lewenborg, dan kunt u via de website van WoningNet Groningen reageren als er een woning beschikbaar is.

Wat is het verschil tussen Proefwonen en Woonkans?

Algemeen

Proefwonen
Proefwonen helpt inwoners die (tijdelijk) niet kunnen wonen zonder begeleiding. Een zorginstelling bepaalt of de cliënt toe is aan zelfstandig wonen en sluit een contract met de cliënt af. In het contract staan afspraken over het accepteren van verplichte woonbegeleiding en andere noodzakelijke zorg. De zorginstelling huurt vervolgens een jaar lang een woning van één van de corporaties. Als de cliënt de afspraken nakomt en zich als een goed huurder gedraagt, komt het huurcontract na een jaar op zijn/haar eigen naam te staan. Het huurcontract staat het eerste jaar dus op naam van de zorginstelling.

 Woonkans
Bureau Woonkans onderzoekt onder welke voorwaarden een sociale huurwoning verhuurd kan worden aan mensen die ondersteuning nodig hebben. Ook hier gaat het in principe om een jaar. Bureau Woonkans zet zich in voor drie verschillende doelgroepen:

  • Huurders die zijn uitgezet en waarvan het huis is ontruimd vanwege overlast en/of huurschuld.
  • Zittende huurders die voor overlast zorgen en/of een huurschuld hebben en/of waar sprake is van een zorgelijke situatie.
  • Kwetsbare personen die om diverse redenen problemen hebben om een huis te krijgen en begeleiding nodig hebben bij het zelfstandig wonen.

Krijgt iemand op deze manier een woning toegewezen, dan wordt met hem/haar een woonkansovereenkomst afgesloten en staat het huurcontract op zijn/haar naam.

Groningen - Proefwonen en Woonkans
Voor inhoudelijke vragen over Proefwonen. Woonkans en/of urgentie, graag doorverwijzen naar Woonurgentie Groningen: 050 - 305 20 90 (Maandag t/m donderdag van 9.30 tot 11.00 uur) of info@woonurgentie.nl.

Contactgegevens
Bureau Woonkans Groningen
Zilverlaan 2, 9743 RK Groningen
tel.: (050) 314 66 14, e-mail: bureau.woonkans@woonkans.nl


Stadskanaal en Hoogezand - Proefwonen
Proefwonen gaat altijd via een hulpverleningsinstantie. Zij hebben zelf een netwerk.

Wat is een Fokuswoning in Groningen?

Algemeen

Fokus is een landelijke organisatie die mensen met een fysieke beperking helpt om vrij, onafhankelijk en zelfstandig te kunnen wonen en leven. Als cliënt van Fokus woont u in een volledig aangepaste, gelijkvloerse woning. De Fokuswoningen liggen verspreid in een woonwijk of appartementengebouw en zijn van buiten niet als Fokuswoning herkenbaar. Fokus verleent ook assistentie bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), 24 uur per dag, 7 dagen per week. De cliënt bepaalt wat er moet gebeuren, wanneer en hoe. Voor meer informatie kunt op de website van Fokus terecht: www.fokuswonen.nl.

Hoe kom ik in aanmerking voor een Fokuswoning in Groningen?
U moet ingeschreven staan bij Woningnet Groningen. Vervolgens neemt u contact op met Fokus via tel. 050 521 72 00. Zij beoordelen of u voor een Fokuswoning in aanmerking komt. Fokus draagt kandidaten voor, Lefier doet een intake en verzorgt het opmaken en ondertekenen van het huurcontract volgens de gebruikelijke procedure.