De Voorzieningenwijzer – een uitkomst in de strijd tegen onnodige armoede

Voorzieningen te over in ons land, voor mensen die het (tijdelijk) niet breed hebben. Huurtoeslag, zorgtoeslag, speciale regelingen voor chronisch zieken, kortingen. Je moet ze alleen wel even weten te vinden. Heb je ze eenmaal ontdekt, dan zit je nog steeds wel met vragen: geldt dit wel voor mij, kom ik in aanmerking? Ook een beruchte: hoe moet het ook al weer met aanvragen? Dat is lang niet altijd een fluitje van een cent, zeker als je niet gewend bent om met een computer of met inloggen te werken. 

Om daar op een slimme manier verlichting in te brengen en om schulden te voorkomen, sloegen woningcorporaties, welzijnsorganisaties en gemeenten een tijdje geleden de handen ineen. Het was de hoogste tijd voor De Voorzieningenwijzer. Je mag ook zeggen: het ‘loket’ waar je wél meteen geholpen wordt met je vraag. Bedoeld voor meer duidelijkheid en voor meer zelfredzaamheid. Je mag zelf rondneuzen op devoorzieningenwijzer.nl – maar dat hoeft dus niet per se, wat ons betreft. 

Als het aan Lefier ligt, is het niet nodig om zelf op zoek te gaan in het gemeentehuis, in het buurtcentrum of online. Luister naar het verhaal van één van onze huurders, de familie Babel uit Hoogezand. Zij konden dankzij een paar snelle acties in 2023 meteen al zo’n 1900 euro besparen. Allemaal dingen waar ze gewoon recht op hadden, eerlijk is eerlijk. Mevrouw Babel vertelt: 

"Dat ging zo. Toen wij als nieuwe bewoner in ons huis in Hoogezand trokken, kwam er een mevrouw van Lefier langs, om even kennis te maken. Sowieso al fijn, dat je daar een gezicht bij hebt en niet alleen de bankrekening waar de huur heen moet. Zij vroeg wat we vonden van ons nieuwe thuis, maar ook hoe we over de huurprijs dachten.”  
 
“Van het één kwam het ander. Ze wees ons op een paar regelingen voor mensen met een laag inkomen; ook de Voorzieningenwijzer kwam ter sprake. De grootste meevaller voor ons was denk ik het besparen op de premie van de zorgverzekering. Die konden we voortaan via de gemeente laten lopen. Die nemen dat dan van je over en je krijgt nog wat korting ook! O nee, de dikste klapper die wij konden maken, was natuurlijk de energietoeslag die je in 2023 kon aanvragen. Dat ging om een bijdrage van 1300 euro, dan zit je natuurlijk al snel op die 1900 euro in totaal. We wisten wel dat die energietoeslag bestond, maar nu konden we samen kijken of we er ook recht op hadden.”  

“Mijn tip aan andere huurders: maak er gebruik van! Ik bedoel het gesprek met Lefier, zij weten immers meer dan wij, het is hun vak. Maar ik bedoel ook gebruik maken van de regelingen waar je recht op hebt. Gewoon doen. Nee heb je, ja kan je krijgen! Dat weet je pas als je de aanvraag op de juiste manier doet. Het belangrijkste: je hoeft je echt nergens voor te schamen. Dat hoor ik wel eens, dat mensen aarzelen en zeggen ‘ja maar, zou ik dat nou wel doen, zoiets voor mezelf aanvragen? Dan weet iedereen dat ik niet rijk ben.’ Waarom? Het is er toch voor?! Wat kan jou het dan schelen? Ik kan alleen maar zeggen dat mijn man en ik er heel blij mee waren. Zo iemand van Lefier weet precies waar ze zijn moet – en als je wilt, doet zij ook de aanvraag meteen voor je. Wij hebben nu ons kennismakingsgesprek gehad, met Voorzieningenwijzer en al, maar je kunt altijd aankloppen bij Lefier. Dat is altijd goed. Doen!”