Ook Samantha ontdekte de Voorzieningenwijzer

De Voorzieningenwijzer. Het is een soort laagdrempelig loket om mensen meer duidelijkheid te geven over alle voorzieningen die er in je gemeente zijn om je te helpen bij geldzorgen, of erger nog: problematische schulden. Het idee kwam echt niet alleen van Lefier, het is een initiatief van de samenwerkende woningcorporaties, welzijnsorganisaties en gemeenten. Waarom? Omdat het hard nodig was. We merkten bij Lefier steeds maar weer dat de voorzieningen er allemaal wel zijn, best veel zelfs, maar toch maakt lang niet iedereen gebruik van de steun waar hij of zij recht op heeft. Zonde ook om simpele mogelijkheden om te besparen te laten liggen. Het is allemaal te zien op de website devoorzieningenwijzer.nl – neem maar eens een kijkje. Op de website vatten ze het zo samen: Slimme aanpak van onnodige armoede. 

Om de drempel nog wat verder te verlagen, laten we graag iemand aan het woord die intussen weet hoe het werkt. Een ervaringsdeskundige, die haar voordeel deed met de gratis begeleiding. En terecht! De 21-jarige Samantha uit Onstwedde. Financieel is er bij haar geen vuiltje aan de lucht. Ze heeft een vaste baan van 30 uur bij een kinderopvang, is afgestudeerd als ‘gespecialiseerd pedagogisch medewerker’. Alleen: dat ‘geen vuiltje aan de lucht’ wil ze graag zo houden; daar wilde ze meer zekerheid over. Samantha vertelt enthousiast: 

Niet alleen voor mensen die het financieel moeilijk hebben

“Eerst maar eens een misverstand over de Voorzieningenwijzer wegnemen. 
Je denkt misschien dat het vooral een website en een folder is met de toeslagen die je kunt krijgen en wat geldtips. Maar het is óók een gratis adviesgesprek van een half uurtje, gewoon bij je thuis als je dat wilt. Ik vond het erg fijn dat het in mijn vertrouwde omgeving kon, niet ergens op een kil kantoor. Zo’n adviesgesprek werd me aangeboden bij het kennismakingsgesprek dat iedere nieuwe huurder krijgt bij Lefier. Ze maakten we duidelijk dat het echt niet alleen bedoeld is voor mensen die diep in de geldzorgen zitten, je krijgt gewoon wat algemene tips hoe je kunt besparen en hoe je je maandlasten makkelijk omlaag kunt brengen. Altijd en overal handig!” 

“Ik zei meteen: nou, daar wil ik me wel voor opgeven! Het is mijn eerste eigen huis, ik ben pas sinds november bij mijn ouders weg. Ik vond dat ik daar wel aan toe was, op mijn leeftijd. Ik wilde trouwens als kind al graag alles zelf regelen. Dus toen ik klaar was met mijn studie, dacht ik: dit is het moment! Ik ga eens om me heen kijken naar een leuke woning. 

Nu ik hier woon, merk ik dat het alleen wonen me rust geeft. Het is een heerlijk plekje hier, best betaalbaar ook. Een leuk appartement op de tweede verdieping. Ik heb buiten niks voor me, alleen bomen. Dus ik geniet van een prachtig uitzicht.”  

Aanrader voor iedereen! 

Weet je waarom ik dat adviesgesprek over geldzaken zo’n aanrader vind voor iedereen? Ik vond het spannend om voor het eerst op mezelf te gaan wonen, als starter. Het is allemaal nieuw en je denkt even: ‘Komt dit wel allemaal goed?’ Ik geniet nu vooral van de bevestiging dat ik goed bezig ben, dat bleek in het gesprek. Ik kreeg al zorgtoeslag en wilde weten hoe het met huurtoeslag zit. Daar bleek ik nog te jong voor te zien, dat kan pas vanaf 23. Maar ik kreeg wel een hele serie waardevolle tips, die ik zelf niet bedacht zou hebben. Ook al ontvang ik op het moment geen huurtoeslag, ik weet nu dat ik aan het eind van het jaar bij de belastingaangifte misschien wel iets kan terugvragen. Dat hangt immers helemaal van je persoonlijke situatie af.” 

“Om een voorbeeld te noemen: de tip die ik kreeg om te besparen op de premie voor je zorgverzekering. Ik heb nu standaard een eigen risico van 350 euro, heel veel mensen hebben dat. Als je daar op eigen verzoek 500 van laat maken, gaat de premie een paar euro naar beneden. Maar je loopt dus wat meer risico, in geval van nood. Ze geven in het gesprek duidelijk aan, dat het pas verstandig is om een hoger eigen risico te nemen als je daar ook de financiële draagkracht voor hebt. Met andere woorden: als je plotseling zorg nodig hebt, dat komt vaak onverwacht, dan moet je die 500 euro ook kunnen betalen. Je moet dan zelf voor een deel de klap kunnen opvangen. Ze vragen daarom in het adviesgesprek ook hoeveel je in totaal op je bankrekening of spaarrekening hebt. Allemaal heel discreet hoor, dat komt verder niemand te weten! Bij mij zat het wel goed, maar ik heb toch gekozen voor de voorzichtige variant, dus mijn eigen risico blijft voorlopig 350 euro. Misschien volgend jaar, wie weet?” 

Goed bezig, op het goede spoor 

“Het ging mij vooral om de duidelijkheid. De bevestiging is zo fijn, dat je goed bezig bent en geen kansen laat liggen. Ik weet nu dat ik op het goede spoor zit. Een heel prettig gevoel. Het geld dat ik met de tips bespaar, kan ik nu aan leukere dingen uitgeven!”