De Landschaplaan in Emmen heeft nu ook een intiem 'Landschapplein'

We zijn in de wijk Angelso, aan het eind van de Landschaplaan, zo’n 50 meter van natuurgebied de Emmerdennen, dichtbij het Scheper Ziekenhuis. Een groene en ruim opgezette buurt met oude bomen, het bos met een meertje op loopafstand. Gradus Franke woont er al een paar jaar, met veel plezier. Alles naar wens. Alleen viel het hem op, dat zijn directe buren, de bewoners van 29 appartementen rond een binnentuin (volgens Gradus ‘patio’), in het 19-jarige bestaan van het complex nog niet erg veel samen hadden ondernomen. Nog geen buurtbarbecue. Het was er gezellig, dat wel, maar Gradus zag het al helemaal voor zich: een sfeervolle, vaste ontmoetingsplek, onder mekaar. Een eigen terras, met overdekt onderkomen, zou dat niet geweldig zijn? Dit verhaal is eigenlijk stiekem een oproep aan andere huurders: zo leuk kan het zijn, als je samen met je buren iets aan de leefbaarheid doet. Lefier helpt daar graag bij.

Het is nog niet écht terrasweer, bij de feestelijke opening op 17 april, maar dat mag de stemming niet drukken. En staat bovendien een oerdegelijke, professionele tent, die de naam paviljoen wel verdient. Met gezellige tafels en stoelen, lampjes aan het plafond, een bar en een koffiezetapparaat. Het idee begon een jaar geleden te borrelen bij Gradus. “Ik dacht, ik trommel nog drie mensen op en dan zijn we met zijn vieren een Bewonerscommissie. Zo gemakkelijk ging dat niet, want je hebt dan in Nederland (terecht) een reglement en statuten nodig. Alleen al om het met het opgehaalde geld netjes te regelen. Gelukkig kan de Huurdersfederatie je daarbij helpen! Je hoeft het niet alleen te doen.”

“Het stoorde me, dat we in zo’n mooi complex voor 55-plussers (de meesten met pensioen) geen vaste ontmoetingsplek hadden. Geschikt voor fijne activiteiten, zoals een spelletjesavond, een bingo, bloemschikken, knutselen, de kerstborrel, misschien een vaste ochtend in de week om samen koffie te drinken. Als je iets wilt organiseren, dan kan dat. We hebben één keer eerder een stamppotavond gehad, maar om daar een ruimte voor te vinden, moesten we eerst de schuur voor de scootmobielen ontruimen, beetje aankleden – en dan na de feestavond alle zeven scootmobielen er weer in. Dat schoot niet op.”

“Bij Lefier vonden we een luisterend oor, dat hebben ze echt super gedaan! En ze hebben ons financieel op weg geholpen. Eerst was er nog het plan om een paar grote parasols neer te zetten, maar dat vonden we wat mager. Deze chique tent van dik vrachtwagenzeil en met gezellige ronde boogramen kan het hele jaar blijven staan, daar kan hij wel tegen! Het meubilair hebben we zelf voordelig op de kop getikt op Marktplaats, net als een prima koffiezetapparaat voor grote groepen. Ik ben voor mijn pensioen altijd timmerman en uitvoerder in de bouw geweest, dus voor mij was het een koud kunstje om een mooie houten bar te maken. Huurders konden een vrijwillige bijdrage geven, maar dat is niet verplicht. Wie wil, mag er straks ook een verjaardag vieren met een gezelschap dat te groot is voor de eigen huiskamer. Al zijn er wel wat spelregels: alles netjes achterlaten en de party moet rond 19:00 uur afgelopen zijn, zodat het weer rustig is.”

“Weet je, het gaat allemaal om verbinding, om ‘noaberschap’. Elkaar leren kennen, elkaar steunen. Iedereen wil toch graag een goed contact met de naaste buren? Iedereen heeft wel eens behoefte aan een praatje. Mensen kunnen soms geweldig vereenzamen in onze samenleving, zeker alleenstaanden of ouderen die hun partner zijn verloren. Meer leefbaarheid in je eigen buurt, dat wil toch iedereen graag? Onze bewonerscommissie zou het ook leuk vinden als andere huurders ons voorbeeld gaan volgen. Niet aarzelen, maar Doen! Daar staat je woningcorporatie vast en zeker voor open!”

“Lefier heeft steeds goed met ons meegedacht. Er waren hier in de binnentuin wat onduidelijke struiken en er lagen houten planken, die bij nat weer glad werden, of groen van het mos. Lefier zorgde in overleg met ons voor fraaie, grote terrastegels. Hovenier idverde sponsorde ons met nieuwe, lagere beplanting en de aanleg van het terras. Ik vind het erg mooi geworden zo.”

De eer om bij de opening plechtig het lint door te knippen, onder een boog van roze en groene ballonnen, is voor Marietje, bewoonster van het eerste uur. Zij woont er al sinds de oplevering in 2005. Samen met Cor Pijnaker van Huurdersfederatie Zuidoost Drenthe mag zij ook het officiële ‘straatnaambordje’ op het kersverse terras onthullen. Even grapt Gradus nog dat er ‘Gradus Franke Plantsoen’ tevoorschijn komt. Volgens een buurvrouw zou dat niet gek zijn, omdat hij er ‘zoveel uren en zoveel energie in heeft gestopt’. Toch wil hij daar zelf niks van weten, bescheiden als hij is: “Nee hoor, het was teamwork, iedereen heeft zijn steentje bijgedragen.” Onder applaus verschijnt de nieuwe naam op het bordje, in sierlijke letters: Landschapplein. Tijd voor koffie en taart! Binnenkort de eerste Spelletjesmiddag.