Nul-op-de-meter

Lefier werkt aan energiezuinige woningen. We knappen veel oudere woningen op, zodat ze minder of helemaal geen energie verbruiken. Onze nieuwbouwwoningen zijn zoveel mogelijk energieneutraal. Met deze 'nul-op-de-meter' woningen zorgen we dat wonen betaalbaar blijft en helpen we het milieu.

Een nul-op-de meter (NOM) woning wekt met zonnepanelen en/of een zonneboiler zelf energie op. Ook is de woning zeer goed geïsoleerd. Het huis heeft geen gasaansluiting. De installaties in de woning leveren net zoveel energie op als er in de woning wordt verbruikt. Dat wil zeggen: bij normaal verbruik.

In een NOM heeft u (bijna) geen energierekening. In plaats daarvan betaalt u een vergoeding aan Lefier. Dat noemen we een Energie Prestatie Vergoeding (EPV). Lefier mag deze vergoeding vragen, omdat uw woning energie opwekt. U krijgt dus ‘gratis’ energie. U moet wel aansluitkosten voor elektriciteit (ook wel vastrecht genoemd) betalen aan uw energiebedrijf.

Gebruikt u meer energie dan de woning opwekt? Dan ontvangt u automatisch stroom van uw energieleverancier. Gebruikt u minder energie? U levert dan stroom aan het energiebedrijf. Het energiebedrijf geeft u hiervoor een vergoeding. 

Lefier werkt in verschillende dorpen en wijken aan projecten om woningen nul-op-de-meter te maken. Bij de veelgestelde vragen vindt u meer informatie over deze projecten.

Nul op de Meter (NOM)

Wat houdt nul-op-de-meter (NOM) in?

'Nul-op-de-meter' is een landelijke proef om woningen energieneutraal te maken. Veel huizen uit de jaren '50, '60 en '70 hebben geen goede isolatie en ventilatie. Dat maakt de woningen oncomfortabel en de energierekening hoog. In 'nul-op-de-meter' werken woningcorporaties en bouwers samen om deze huurwoningen energiezuinig te maken. Ook Lefier doet hieraan mee. De woningen worden op een slimme manier energiezuinig gemaakt. Huurders krijgen een verbeterd huis zonder hogere kosten per maand. Dit wordt onder andere toegepast in Stadskanaal en in Groningen in Paddepoel.

Ik heb een vraag over de Energie Prestatie Vergoeding (EPV).

De energieprestatievergoeding (EPV) is een bedrag dat u per maand als huurder aan Lefier betaalt voor uw duurzame woning. De EPV staat voor een gegarandeerde energieprestatie van de woonruimte door Lefier. Het gaat om energiebesparende én energieleverende voorzieningen aan die woonruimte. Deze woning is zeer energiezuinig, is goed geïsoleerd en wekt zelf energie op door middel van zonnepanelen.

U ontvangt nog steeds een rekening van uw energieleverancier. U betaalt namelijk altijd een bepaald bedrag voor de aansluiting op het elektriciteitsnet (vastrecht). Gebruikt u meer energie dan de huurwoning opwekt? In dat geval betaalt u bij voor het extra gebruik. Gebruikt u minder energie? Dan krijgt u geld terug van uw energiebedrijf.

Bij wie kan ik terecht met vragen over nul-op-de-meter (NOM) woningen aan de Laan van het Kinholt (Emmerhout, fase 1)?

Neemt u hiervoor contact met ons op via telefoonnummer 088 – 20 33 000.

Bij wie kan ik terecht met vragen over nul-op-de-meter (NOM) woningen in Maarswold Stadskanaal?

Voor de gebruikershandeling van uw NOM-woningen klik hier
Voor de instructiekaart om uw verwarmingsinstallatie te ontluchten of bij te vullen klik hier.

Heeft u andere vragen of klachten, dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen via 088 – 20 33 000. 

Bij wie kan ik terecht met vragen over nul-op-de-meter (NOM) woningen in Paddepoel?

Voor de gebruikershandleiding van uw NOM-woning, fase 1, klik hier.
(Fase 1: Voermanstraat 70 t/m 116 en Pleiadenlaan 104 t/m 150.)

Voor de gebruikershandleiding van uw NOM-woning, fase 2, klik hier.(Fase 2: Hyadenpad 2 t/m 48, Pleiadenlaan 56 t/m 102, Pleiadenlaan 152 t/m 294.)

Hieronder kunt u verschillende instructiekaarten vinden

Voor overige vragen kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer 088 – 20 33 000.

Bij wie kan ik terecht met vragen over nul-op-de-meter (NOM) woningen in Nieuw Buinen (fase 1)?

Neemt u hiervoor contact met ons op via telefoonnummer 088 – 20 33 000.

Bij wie kan ik terecht met vragen over nul-op-de-meter (NOM) woningen aan Purmerlaan 2 t/m 44 Stadskanaal?

Voor vragen kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer 088 – 20 33 000.

Wat zijn kenmerken van een nul-op-de-meter (NOM) woning (bestaande bouw)?

Wanneer een bestaande huurwoning verbouwd is tot een zogenaamde NOM woning, heeft de woning onderstaande kenmerken:

  • De woning is voorzien van zonnepanelen. Deze zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit voor het energieverbruik in de woning.
  • Door goede isolatie is er geen tocht in huis. De temperatuur in de woning is daardoor constant. En door het drievoudige glas in de kozijnen hoort u minder geluiden van buiten.
  • De woning heeft geen gasaansluiting. Voor het verwarmen van de woning en het water zorgt een warmtepomp. Koken met een inductie of keramische kookvoorziening.
  • Door betere isolatie en ventilatie heeft uw woning een gezonder binnenklimaat. De installaties zorgen voor verwarming, heet water en continu verse lucht.
  • Om garantie te kunnen geven, controleren wij de werking van de installatie. Bijvoorbeeld de opwekking van duurzame energie door de zonnepanelen. Om dit te kunnen garanderen, moet de installatie altijd perfect werken en moet uw woning een bepaalde kwaliteit houden.

Bij wie kan ik terecht met vragen over nul-op-de-meter (NOM) in Klazienaveen?

Neemt u hierover contact met ons op via telefoonnummer 088 – 20 33 000.

Bij wie kan ik terecht met vragen over nul-op-de-meter (NOM) woningen in Emmerschans (Weergang/Hoornwerk)?

Deze nieuwbouw is gerealiseerd op de hoek bij de Weergang en het Hoornwerk. 
De woningen zijn in de zomer van 2020 opgeleverd.