Binnenkort bij jou in de wijk: op de koffie bij buurman Lefier
Woon je in de gemeente Stadskanaal of Borger-Odoorn, dan zie je hem vanzelf een keer verschijnen, een hagelwitte Pipowagen, vrolijk gepimpt in de kleuren van Lefier. Je zou zeggen: eindelijk een mooie, mobiele directiekeet (fout!), een ludieke infobalie voor omwonenden bij een grote renovatieklus (zou ook nog kunnen!), maar met de Pipowagen willen we veel meer. Rondreizend Buurthuis en ontmoetingsplek op wielen, de plek waar je de vraag kunt stellen, die al een tijdje op je lippen brandt, maar een e-mail schrijven of naar een officieel spreekuur in een kantoor dat je niet kent, dat is ook weer zowat. Alleen even een niks-aan-de-hand kopje koffie met cake op het terras, dat mag ook best. Op 25 mei kregen we de sleutels van de makers, twee handige leerlingen Bouwkunde van Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal. De gezelligheid kan beginnen!
Waarom een Pipowagen?
Gebiedsmanager Wiebe Cazemier vertelt: “Ik geef toe, het was een keet op wielen en dat is het nog steeds. Maar dat klinkt niet erg ludiek en uitnodigend. We wilden dit al lang en we hadden het onder elkaar al snel over ‘de Pipowagen’ die er moest komen. Waar het om gaat: we willen heel graag zichtbaar zijn in de buurt. Niet altijd afwachten, om pas te reageren als er een ingewikkelde e-mail met een vraag of verzoek binnenkomt. In en rond de Pipowagen (denk aan een terras, zitjes, parasols, muziekje) mag je alles vragen aan een medewerker van Lefier. Wanneer komen wij aan de beurt voor verduurzaming? Ik maak me zorgen over onze buurman, zou het wel goed met hem gaan?”
Medewerker Bewonerszaken Erna Meijering is er straks zeker bij. Ze vult aan: “Ik kan niet wachten! We verhuren niet alleen huizen. We zeggen wel eens: voor driekwart zijn we woningcorporatie, voor een kwart buurtwerkers! Alleen al in Stadskanaal houden zeven mensen van Lefier zich bezig met welzijn. Steun bij betalingsachterstand, omgaan met overlast, dat soort dingen. Ik noem als voorbeeld de opruimacties in de wijk die we soms houden. Daar gaat de Pipowagen prima bij passen. Welzijnsorganisatie Andes is er vaak bij; iemand van de politie laat ook even laagdrempelig zijn gezicht zien. Heel fijn en heel nuttig. Huurders durven op zo’n moment veel meer te zeggen. En je ziet elkaar nog eens op een gezellige manier. Zo willen we de sociale cohesie versterken, je mag ook zeggen: het buurtgevoel.”
Met dank aan Tim en Lars
Over de nieuwe Pipowagen zou je een fijne ‘the making of’ documentaire kunnen maken. We gingen niet over één nacht ijs bij de bestelling. Willem Blaauw, bij Lefier verantwoordelijk voor mutaties (verhuizingen) en het dagelijks onderhoud (reparaties) maakte een bestek, net zoals je dat bij het bouwen van een huis doet. Een ‘programma van eisen’ waar de Pipowagen aan moest voldoen. Vier groepjes Noorderpoort leerlingen mochten een ontwerp maken, met een plan van aanpak. Ze konden in hun presentatie voor de jury van Lefier punten verdienen met: maatregelen om de boel energiezuinig te maken, lichtinval, interieur en privacy. Compleet met kostenplaatje, schetsen en goede argumenten waarom het zo zou moeten.
Winnaars Tim en Lars mochten aan de slag, met dus als inspiratie een eenvoudige, traditionele woonwagen. Ze zijn allebei 18 jaar, leerlingen Middenkader Bouwkunde, halverwege hun 4-jarige studie op Noorderpoort. Als basismateriaal kochten ze een vermoeide, knalgele wagen op Marktplaats. Ze knutselden een dik jaar aan de make-over, iedere dinsdagmiddag, onder begeleiding van de docenten Bouwkunde Gerda Glaasker en Mark van der Pijl. De credits mogen van die twee overigens vooral naar praktijkdocent Richard Vegt, die keek al die uren kritisch mee. Het lastigste was nog het halfronde plafond; betimmer dat maar eens met een kaarsrechte houten balk, voor de 9 centimeter dikke isolatie waar de hele wagen lekker warm mee is aangekleed. O ja, die steenwol voor de isolatie kriebelde behoorlijk, ook dat nog. Andere leerlingen in de richtingen Elektra en Metaal hielpen zo nu en dan een handje mee, voor de stopcontacten en het onderstel. Teamwork dus.
Ook van de partij: de vaste leverancier van zonnepanelen voor onze huurhuizen geeft een setje zonnepanelen cadeau op een speciale, halfronde drager in Pipoversie. Sociale werkplaats WeDeKa (ook al geen onbekende bij Lefier dankzij het tuinonderhoud) gaat met een tractor het rondreizende circus verplaatsen. Elke keer voor 1 dag of een dagdeel bij jou in de buurt.
Je bent welkom!