Wijkrestaurant De Duindoorn – 5 sterren voor gezelligheid

Waar zijn we? De begane grond van studentencomplex Dragant aan de Duindoornstraat in de Groningse wijk Selwerd. Het is even zoeken, maar dan heb je ook wat. Je komt er vanaf de drukke fietsroute naar de Zernike Campus (waar ook veel Pieterpad lopers vanzelf langskomen), door de prachtige achtertuin. Of aan de voorkant even doorlopen langs de uitnodigende beachvlaggen met: Wijkrestaurant DE DUINDOORN, eten, drinken, leren, werken en gezelligheid. Iedereen uit de wijk is van harte welkom. Dat onderstreept beheerder Jan van Bergen – één en al energie en enthousiasme – maar wat graag; hij gaat onder andere stunten met Warme Wijkmaaltijden op woensdag en donderdag, voor prijzen waarvan je van je stoel valt. Omdat ze zo meevallen.

Heerlijk eten voor weinig

Ga maar na: de ‘Warme Wijkmaaltijd’ van woensdag houdt in: stipt om 6 uur aan tafel, een heerlijk dagmenu voor precies 4 euro. Toetje erbij? Nog eens 1,50. Het kan van alles zijn: nasi speciaal, pastagerecht, aardappelschotel uit de oven, Spaanse paella, kruidige stoofpot of winterse stamppot met zelfgemaakte gehaktbal. Op de vaste donderdag wordt het al wat prijziger: € 12,50 voor een wat luxer driegangenmenu. De andere dagen van de week hoef je ook al geen lening af te sluiten om eens lekker buiten de deur te eten. Er is een uitgebreide lunchkaart voor de grote en de kleine trek. Duurste bestelling die we op de kaart konden vinden: € 7,50 voor een wrap gerookte zalm met mosterdsaus. Waar kan dat nog, in 2024?

Geen wonder dat er steeds vaker nieuwe gezichten opduiken in De Duindoorn. “We merken dat het als een lopend vuurtje rondgaat, van mond tot mond. Heb je hier een keer gegeten, dan vertel je aan je buren of collega’s: daar moet je zijn! Leuk, lekker en . . . gezellig.”

Win-win situatie

De Duindoorn is er niet in de eerste plaats om (veel) winst te maken. “We zijn geen keiharde horeca, waar elke euro telt. We huren de ruimte onder gunstige voorwaarden van Lefier, we krijgen wat steun van de gemeente en van de wijkvernieuwers van Stichting Sunny Selwerd, er werken stagiaires van WerkPro mee. Nu ook een doof meisje met een werkervaringsplek via ’s Heeren Loo, dus we leren nu ook gebarentaal (Bijvoorbeeld Mmmmm, lekker zeg!) en we bieden onderdak aan jongeren met allerlei uitdagingen, om ze via praktijkervaring naast hun school op een mooie manier op het rechte pad te houden. Het betekent ook dat gasten soms even geduld met ze moeten hebben. We zijn geen sterrenrestaurant waar je op je strepen kunt gaan staan. Willen we ook niet!”

Jan zit nog vol plannen. In de tuin met stoere, lange picknicktafels (“morgen is er een barbecue voor de studenten die hierboven wonen”) staat een antieke bakfiets. “Daarmee gaan we in de buurt koffie, thee en soep rondbrengen. Heb je een feest of festival? Wij komen langs voor de catering. We houden het klein, we gaan niet met dure auto’s rijden naar verre bestemmingen. Lekker lokaal.”

Jan is al zijn hele leven bezig met lekker eten en goede voeding. Bij industriële maaltijdverstrekkers, in de catering, in kleine restaurantjes, als ontwikkelaar van nieuwe producten, als sfeermaker. Voornaamste belang van Jan aan in De Duindoorn: “Het moet hier knus en gezellig zijn. Voor de gasten en onderling.” Onderling wil zeggen: de vrijwilligers met een afstand tot de arbeidsmarkt (participatiebaan of basisbaan) en de twee vaste medewerkers sinds het eerste uur: Denise en Thijs. Denise is er al sinds 2019, zo’n 15 uur per week. “Ze is onmisbaar.” De dik 2 meter lange Thijs loopt vooral warm voor gebak en patisserie. Je ziet het aan de grote posters op de ramen met ‘Taarten van Thijs’. Jan veert weer op: “Thijs is zo dol op dat deel van de horeca, dat hij een cursus gaat doen op de culinaire vakschool. Dat eindigt met een stage van 10 weken bij een bakker. Als hij straks zijn diploma heeft, ben ik hem natuurlijk zo kwijt hier! Geeft niks, doorstroming is ook gezond.”

Over gezond gesproken: naast gezelligheid wil Jan de studenten ook graag gezond eten bieden. “Weet je, studeren is toch ook een soort topsport! Ik kan me voorstellen hoe zwaar het kan zijn. Dan moet je goed eten. Studenten kunnen hier ook lekker rustig werken met een laptopje. Ik heb speciaal overal stopcontacten laten maken. Ik krijg ook alle medewerking van Lefier! Als ik iets nodig heb, hoef ik maar aan de bel te trekken en Lefier regelt het of helpt mee om een oplossing te vinden. Straks krijgen we bijvoorbeeld ook betere beachvlaggen en permanente wegwijzers om nog beter de aandacht op het restaurant te vestigen.”

Het zit in de familie

Er is nog een link met topsport. Bij Jan thuis. Want hij is toevallig ook nog eens de vader van FC Groningen talent Thom van Bergen: “Rugnummer 26! Dus ik weet van dichtbij hoe belangrijk gezond en goed eten voor je is, of je nu voetballer, student of buren in Selwerd bent.”

De voorgeschiedenis

Het studentencomplex dat nu Dragant heet (deftige naam voor de duindoornstruik), was een jaar of 5 geleden – eerlijk is eerlijk – nog een wat kille flat, die niet direct de architectuurprijs verdiende. Lefier besloot dat slopen zonde was en koos voor een forse ingreep, waarbij de oude kamertjes stuk voor stuk werden omgetoverd tot een soort keurige ‘tiny houses’, allemaal met eigen douche en toilet. De studenten delen alleen de keuken nog, wat weer goed is om vereenzaming tegen te gaan. Alleen het geraamte van het gebouw bleef overeind; na die enorme metamorfose was het gebouw een stuk breder en ruimer. Dat heet in de bouw ‘uitbuiken’. Van de voormalige, wat donkere fietsenstalling werd een gerieflijk restaurant gemaakt, met knusse nissen en luie loungehoeken, heel sfeervol verlicht. Ook in trek als studieplek en ontmoetingsruimte – en nu dus in opkomst als betaalbaar wijkrestaurant voor iedereen in Selwerd en wijde omgeving.

Tip
Spontaan naar binnen lopen mag altijd.

Reserveren kan op de website www.restaurantduindoorn.nl